ULKONÄÖN JA ASTROLOGISEN KARTAN YHTEYDESTÄ

Astrologian todennettavuus käytännön tasolla on osoittautunut vaikeaksi, ehkä lopulta mahdottomaksi. Jos jätämme tutkimuksellisen tason pois ja keskitymme tässä artikkelissa meitä kaikkia koskevaan käytännön tosiasiaan, eli omaan kehoon. Mitä astrologia kertoo ihmisen ruumiista ja sen yhteydestä omaan karttaamme? Myös tässä joudumme perääntymään rajusti perinteisten kuvausten ja oletusten luomista raameista. Asia osoittautuu hyvin kompleksiseksi.

Laurie Efrainin (How to Rectify a Birth Chart) tunnetun opaskirjan mukaan ulkonäön peruspalikat ovat toimintamuodoissa ja elementeissä. Tyypillisintä on kiinteiden merkkien kasvojen neliömäisyys vaikka se voi kätkeytyä hiuksiin jne. Johtavien ja muuttuvien merkkien hallitsemilla ihmisillä ei ole selkeää lähtökohtaa vaan pelivara on suuren suuri. Pitkälle en luottaisi Efrainin määritelmiin – liian simppeliä.

Elementeistä tulikasvot ovat soikeat, terävähköt, leuka on lähinnä kolmion kärki; maakasvot sisältävät uurteita, luomia, juomuja ja usein runsaat hiukset. Tyypillisiä vesikasvoja ei ole vaan Skorpioni poikkeaa linjasta ollen keskimäärin tummanpuhuvat, keskittyneet, ilmeettömät, kyräilevät, neliömäisen perusmuodon ja usein melko vankan leuan saattelemana. Kaloissa voi tavata lihavuutta, vaikeuksia ”pysyä kasassa”, kasvot ovat ilmeikkäät, joskus eksoottiset. ja huulet paksut, runsaat, naisilla varsinkin tummat hiukset kuin madonnalla tai Etelämeren saarelaisen kasvojen kehyksenä (Svea Richnau). Rapukasvot voivat olla tavallisen näköiset, ”arjen kuluttama naama”, silmät lähellä toisiaan ja heikot kulmakarvat (huomaa vanhemman sukupolven 1914-1939 Pluto voi nousta Ravussa, se muuttaa ilmettä jämäkämmäksi ja juomuisemmaksi). Useimmiten Ravuilla on kapeat kasvot huolimatta tradition päinvastaisesta väitteestä. Ilman elementin ihmisten kasvojen muoto on neliömäisen ja soikean välimuoto, jota on usein hankalin määrittää.

Elementtipainotuksesta vielä: tuli ja ilma ovat sileitä, suoraviivaisia, kirkkaita, valoisia, vaaleita (älä ota kuitenkaan kirjaimellisesti). Kaksonen voi nousta, mutta tummuutta tulee muista merkeistä (Kristen Stewart, Aurinko Oinas). Tulen muotokieli kertoo kolmiomaisuudesta, kiehkuroista, kaarevista muodoista. Maa ja vesi ovat näkyvät myös kasvon muotojen runsaina linjoina, juonteina, leveinä kaarina, ryppyinä ja yleisenä kasvojen ihon epätasaisuutena (tietysti varsinkin vanhemmiten – perimä ja ikä vaikuttavat kaikkiin ihmisiin). Maa-ihmisiä voi maa vetää todella puoleensa, siksi he painuvat alaspäin, ryhti ja käynti vanhemmiten laskeutuvat alaspäin, kasvot valahtavat myös. Tuli- ja ilmaihmiset nousevat ylöspäin, hyppelehtivät ja käyttävät ruumista myös leikkimisen välineenä. Vesi-ihmisiä leimaa joskus huomaamattomuus, tietynlainen sulautuminen maisemaan; he ilmestyvät paikalle, sukeltavat esiin ja häviävät – virta tuo, virta vie.

Tuli-ihmisillä kulmakarvat taipuvat, elävät ilmeiden mukaan. Joillakin on demoniset kulmakarvat ja jos ne ovat vielä paksut, sitä vaikuttavammat. Vesi-ihmisillä on syvällä päässä olevat silmät – Kalat poikkeuksena, jopa vastakohtana. Kalojen silmät voivat olla ulkonevat tai hieman pullistuneet. Ilman ihmisten kasvot voivat olla ”harmittoman”, jopa iloisen näköiset, harmoniset, mutta vailla mitään erityisiä persoonallisia piirteitä, mutta tarkkailevat ja valppaat.

Saturnus-nousuisilla voi olla mefistotelisiä ilmeitä, pirullisuutta kasvoissa tai kulmakarvojen aaltoilua tai suu virneessä. Saturnus- ja Pluto-nousua (ikäluokka 1947-48, molemmat Leijonassa) missä tahansa merkissä voi tarkkailla sen perusteella, miten ilmeettömät kasvot ovat, ne eivät elä tunteiden ja sisäisten liikahdusten mukaan. Saturnus-nousuiset ovat ”vanhan, viisaan miehen” arkkityyppejä ja siihen kuuluu usein pukinparta tai kokoparta. Sauli Niinistö tekee poikkeuksen siihen, mutta melko syviä uurteita on merkkinä vastuun ja huolten kantamisesta (Aurinko/Saturnus nousee). Auringon nousu Askendentin lähellä on usein hyvin vaikea tunnistaa. Jotkut toki ovat luovia (Pentti Saarikoski, Markku Lahtela, Jorma Uotinen) tai jollain tapaa arvokkaita ja hallittuja (Mauno Koivisto).

Kuu-nousut ovat hetkestä toiseen eläviä ja muuttuvia, elämä on aina spontaani vetäisy, ei punnertava suoritus; tulee mitä tulee, ohjaus on vähäistä ja tunteet, tuulet ja sisäiset yllykkeet muuttavat käyttäytymistä. Kuu-nousuisten ulkonäössä on vähän säännöllisyyksiä – pikemmin ne puuttuvat. Pyöreitä kuukasvoja ei juuri koskaan näe, mutta hyvin kapeita, lintumaisia, hieman aneemisia, ei-fyysisiä kasvoja, joissa on jotain eriskummallista (Filosofi Henri Bergson (lintu-tyyppi), Penelope Cruz (joku sanoisi petolintu-tyyppi…), Charles Chaplin, hauska mies. Paul Gauguinin naamassa ei juuri Kuu-vaikutteita näy, mutta Kuu nousee, samoin Gustav Mahlerilla (molemmilla Leijonassa). Armi Toivasella Kuu nousee Neitsyessä ja Kuusta muistuttaa suomalainen hyppyrinenä. Mutta siitä ei ole jälkeäkään Tapio Rautavaaralla, jolla Jousimies-nousu ja Kuu samassa merkissä. Tapsa oli aina reissun päällä, joka kuuluu Kuu-ihmisille. Jukka Puotilalla on Kaksos- Kuu js nousu ja hän osaa matkia muita ihmisiä (mimiikka). Ainoa ”tyypillinen” Kuu-nousu pyöreine kasvoineen oli takavuosien tv-toimittaja Pentti Lumpeella, jolla Kuu nousu Vaa’assa. Krisse Salmisella Kuu nousee Oinaassa, poissa pyöreys ja hyppyrinenä, samoin Laura Voutilainen on vailla erityisiä tuntomerkkejä (Kuu Leijonassa nousee).

Merkurius-nousuiset ovat uteliaita ja tiedonhaluisia, mutta myös katkonaisia ja epäluotettavia. Kyky nopeasti tehdä katsaus asiasta kuin asiasta voi olla läsnä. Monella julkisuuden henkilöllä on Merkurius nousussa, mutta usein myös muita planeettoja (Aurinko ja Venus useimmiten). Miesten poikamaisuus voi näkyä ilmeissä, eleissä, puhetavoissa. Merkurius ja sen kotimerkit, Kaksonen ja Neitsyt ovat klassisia nuorukaismerkkejä, joita ikä ei kohtele huonosti, mutta psyyken kypsyyden kanssa voi olla niin ja näin. Arnold Schwarzeneggerilla Merkurius nousee Ravussa, Grace Kellyllä myös, mutta Venus myös. Merkuriuksen kotimerkissä, Kaksosissa nousu tuottaa usein pitkänmallisen leuan. Leukojahan tarvitaan puhumiseen, ”leukojen revittely” vaatii omat välineensä. Mauri Kunnaksella Merkurius nousee Kauriissa, työteliäs sarjakuvien ja kirjojen tekijä, huumoria ja ripaus lapsekkuutta. Reino Paasilinna oli yhteiskuntakriittinen toimittaja ja myöhemmin Ylen pääjohtaja, Merkurius nousee paljastavassa Skorpionissa. Tapani Koivulalla, ufo-miehellä Merkurius nousee Pluton kanssa, Merkurius-tieto on Pluton suodattamaa kiistanalaista ja vaikeaselkoista.

Venus-nousu ei yleensä takaa kauneutta – kaukana siitä. Vaatimattoman näköisiä seinäkukkasia on yhtä paljon kuin joutsenkaulaisia tenhottaria tai miespuolisia mukavia tyyppejä tai vietteleviä silmäpelin taitajia (Cameron Diaz, Angelina Jolie, Paul Newman, Bill Clinton, Jean-Pierre Leud). Tässä joukossa joku Serge Gainsbourg on ruma – ulkonäöstä osa menee juutalaisen perimän piikkiin. Ja mikä selittää Kiefer Sutherlandin pinokkiomaisen naaman? Tosi on, joillakin Venus/Vaaka-nousuisilla on esim. kaunis Amorin kaari, miellyttävä ja lähestymiseen kutsuva käytös, hyvät tavat tai hyvin vähän päällekäyvä lähestymistapa, joka antaa tilaa muille.

Mars-nousu tyypillisenä vaikuttaa kehon riuskoina liikkeinä, rytmillisenä eteenpäin menona, aikailemattomuutena ja suoruutena puheissa ja tavoissa. USA on oikeastaan Mars-kulttuuri: ”Cut the crap, let’s get straight to the point.” Suoraviivaisesti, amerikkalaisesti käyttäytyvä suomalainen voi olla Mars-nousuinen. Kasvoissa voi olla tummuutta, maskuliinisuutta ja suoria linjoja ja ruumiissa voimaa tai käytöksessä uhoa. Marsiin perinteinen symboli on myös nenä, joka on voimakas, eteen työntyvä, kaareva tai terävä. William Holden on Hollywood-klassikko Mars-nousuineen, Walter Matthau samoin, tosin pehmeämpänä versiona (myös hyvin pitkä mies, 190 cm) Henry Kissinger, ikiliikkuja Mars nousee Kaksosissa (lyhyt juutalainen). Roman Polanski, pienellä miehellä suuri eteenpäin työntyvä nenä, kansankielellä ns. molonokka. Peter Sellers oli myös ikiluukuja, törmäilijä komisario Clouseaun hahmossa, mutta nenää oli hänelläkin, samoin kuin kauniskasvoisella Cat Stevensillä (Mars nousee Vaa’assa). Mutta minne katosi nenä Mars-nousuisella Christina Riccillä, joka on tyystin nykerönenäinen? Mars-nousuisia suomalaisia on ex-kiekkoilijat Veli-Pekka Ketola, Lauri Ylönen ja nuorena varsin urheilullinen Jenny Haukio-Niinistö. Jopa suomalaisten Mars-nousuisten ulkonäössä on tummuutta. Marsista ei helposti saa punatukkaisuutta esiin, ei edes silloin kun Oinas nousee ja Mars Oinaassa (Antti Litja). Asenteellisesti Mars-nousu voi nostaa esiin taisteluhenkeä (Arvid Järnefelt –aatteellinen taistelija) tai ironista ja pilkallista haistattelunhalua (Huuhaa Innanen) tai ilmaisun räväkkyyttä (Eija Vilpas).

Jupiter-nousu voi näkyä kehon runsaina muotoina. Myös kasvoissa on paljon lihaa, näkemistä. Tavallista on huulten täyteläisyys ja poskien laaja pinta-ala. Pää on useimmiten suhteellisen suuri ruumiiseen verrattuna (myös Kala-nousulla). Mutta tämä on riippuvainen kovasti kartan muista painotuksista. Pentti Linkolalla Jupiter nousee Neitsyessä, kapea naama. Ainakaan hän ei mässäillyt ja sillä tapaa hankkinut rasvaa ympärilleen. Maria Ylipäällä pitäisi olla Jupiter nousussa ja kasvot ovat kapeat. Vesa Vierikko on pitkä ja laiha, kasvot kapeat ja kuitenkin Jupiter ja Pluto nousevat yhdessä Leijonassa. Rodulliset tekijät voivat myös yllättää: missä näkyy juutalaissyntyisen Ben Stillerin nousu-Jupiter? Paksu, lupsakka pyknikko? Joskus kasvoissa on buldogg-tyyppistä poimujen kerääntymistä (Sykes Roosevelt). Jousimies-Kaksos –laatu kehossa näkyy usein raajojen irrallisuutena, laajoina liikkeinä. Tulee vaikutelma että tuon ihmisen pitää päästä liikkeelle. Mutta lyhytkasvuiset Jousimies-pullukat, joista hersyy iloista puhetta ja huumorintynkää, ovat melko tavallisia myös. Mutta ylipäätään, Jupiter nousun lähellä näyttää olevan vailla yhtä tai kahta määrittelevää ominaisuutta vailla.

Jos jaotellaan kasvot pitkiin ja lyhyisiin, ovat Saturnus-nousuiset naamat yleensä pitkänmallisia, joillakin vastoin perinnettä hevosnaamoja, joiden väitettiin aiemmin olevan tyypillisiä Jousimies-naamoja. Siksi Eartha Kittin naama kokoamassani Saturnus-galleriassa (48 Saturnus-nousuista julkkista ja kuvat ovat nähtävissä http://www.raimonikula.net/saturnus.htm) vaikuttaa täysin yhteensopimattomalta. Samoin on Jon Voight, jonka naamassa posket pullottavat (omenaiset posket), mutta hänellä on myös Kuu nousussa Saturnuksen kanssa Oinaassa. Perinteisessä Jouskari-hevosnaamalla silmät ovat kaukana toisistaan, Saturnus-nousuisilla lähellä toisiaan – vastineena sille, että on keskittyneempi, kapeampi ote elämästä. Saturnus-nousu ei välttämättä lyhennä ketään, ulkoiset mitat ovat aina mitä suurimmassa määrin geenien perinnöstä kiinni (Sean Connery - 188 cm), joskin outoja hyppäyksiä sattuu. Saturnus-nousuiset miehet päätyvät usein parrakkaiksi, ei heti 9-vuotiaina vaan vähän myöhemmin. Saturnus tuo usein esiin illuusiottomuutta enemmän kuin ankaruutta. Kaikki Saturnus-nousuiset eivät elä vanhoiksi, jotkut kyllä – ja katuvat suuresti sitä. Sama pätee kaikkiin muihin nousumerkkeihin.

Uranus-nousu useimmiten suoristaa kasvojen sivuprofiilia, siitä tulee ”menevä”, suoraviivainen, joskus vähän lintumainen ilme. Parhaita tuntomerkkejä on käyttäytymisen tasolla: hieman etääntynyt, ironinen, hyvin juonessa mukana, mutta ei tuppautuva. Karen Blixenin lintumainen profiili istuu Uranukseen hyvin, samoin Arthur Koestlerin suoraviivaiset kasvot (Kauris-AS). Mutta poikkeuksensa taas esim. saksalaisen poliisisarjaklassikon, Tatortin Axel Millberg, jolla Uranus nousee Ravussa, ja miehen naama on hieman hyönteismäinen. F.D. Rooseveltin ulkonäkö on melko hyvä keskiarvo Uranus/Vesimies –vaikutteita, mutta Kurt Russellin ja John Travoltan ulkonäköön vaikuttaa selvästi Kala-Aurinko Uranus-nousun lisäksi. Perinne kuvaa Rapuja lyhyiksi ja pyöreäkasvoisiksi veitikoiksi, mutta Rapu-nousuja ovat mm. Renny Harlin (190 cm) ja David Morse (192 cm) ja Jeff Goldblum (192 cm). Kaikilla tosin Uranus nousee tai on 12.huoneessa, joka usein kyllä nostaa pituutta. Ja juutalainen perimä näkyy Gldblumin ulkonäössä. Myös mainittu saksalainen näyttelijä Axel Millberg on Uranus-nousuisena 185 cm pitkä.

Neptunus-nousu ei aina näy missään (Harrison Ford, Francois Mitterand, Michael Moriarty, Fredi Siitonen). Ei ilmeikkäitä, kosteita silmiä, ei haurautta, unelmoivaa ilmettä tai ihmeitä odottavaa lapsenomaisuutta vaan nousumerkki tai aurinkomerkki lyö usein itsensä paremmin läpi. Mutta jos Neptunus-nousu näkyy, se ilmentää eksyneisyyttä, avuttomuutta, kykyä antautua, olla kiltti, harmiton ja ihmisille avuksi (Marilyn Monroe, Laila Kinnunen, Pirkko Mannola), mutta tämäkin on merkkikohtaista ja kiinni muista tekijöistä.

Pluto-nousun perinteisiin tuntomerkki on kovanaama-syndrooma (Humphrey Bogart, Edgar Robinson), ilmeettömyys, tunteiden poistaminen ele- ja ilmekielestä (eläminen naamion takaa). Klassinen on vastapuolen tunne siitä että Pluto-nousuinen haluaa jotain, vaikuttaa jotenkin tai jopa pakottaa, urkkii, ohjailee puhetta ja käyttäytymistä omaan suuntaansa. Mutta myös Pluton vaikutus ulkonäköön voi hukkua kartan muiden tekijöiden alle. George Bushin jr.:n Pluto nousee, mutta tyypillisimmät Pluto-piirteet eivät ole korostuneet. Pluto-naama vääntyy melko vaivatta demoniseen suuntaan kuten Jack Nicholsonilla. Pirullisuus voi olla viehättävää ja pelottavaa yhtälailla. Tummanpuhuva uhkaavuus näkyy mm. Steven Seagalilla, joka ruhjoo ja rusentelee pahiksia surkeissa filmeissään. Pluto-naama ei yleensä ole kapea vaan leveä, täyteläinen ja se tuppaa vanhemmiten leviämään lisää (Leijona-nousu). Jos tiedämme Pluton nousevan ja ihmisen naama on sileä ja miellyttävä, on syytä hieman huolestua (Rock Hudson). Fritz Brunhubnerin kirjaklassikossa Plutosta näkee kokoelman Pluto-nousuisia kasvoja, joissa korostuu jähmeys, tummuus, kuvista voi aavistella rikollista mielenlaatua, patologisia piirteitä. Mutta miten hän valitsi kirjansa kuvituksen? Satunnaisotannalla? Tuskin. Hyvin varhain tekijä löysi arkkityyppisen pahan vastineen Pluto-kasvoille, mutta jonkinlaisen valikoinnin läpi hänkin nuo esimerkkikasvot oli valinnut. Sankarit ovat usein kookkaita jotta heidän fyysinen ylivoimansa korostuu. Steven Segal on jättikokoinen luiden murskaaja, 192 cm, sanotaanpa Pluton suomasta ”tukevasta, lyhyestä ja tiiviistä” ruumista mitä tahansa.

Ei voi unohtaa yleisiä raameja ulkonäön arvioimiselle. Niitä ovat perinnöllisyys, vanhempien ulkonäkö ja ruumiin ominaisuudet. Toinen on ikä. Nuorena olemme sileitä ja sieviä, vanhoina ryppyisiä ja rumia, keski-iässä meillä on jäljellä hitunen nuoruutta, mutta vanhuuskin on jo aihioina näkyvissä. Ruumis käy läpi monta vaihetta ja kasvot heijastavat lahjomattomasti ajan kulkua.

Ulkonäön lisäksi voidaan tarkkailla ihmisten käyttäytymistä ja yleistä vaikutusta.

Oinas-nousuiset ovat eläviä, aloitteellisia ja päälle painavia. Heissä on sähköistä energiaa, joka purkautuu usein pakollisina toimenpiteinä, haluna kommentoida kaikkea, puuttua asioihin, ehdotuksina, käskyinä, riidanhaluisina kommentteina, nopeina lähtöinä liikkeelle.

Härkä-nousuiset ovat hallittuja, kärsivät liiallisista vaikutteista ja ihmismääristä. He ovat usein melko hiljaisia tai puhuvat vasta yllytyksestä tai vastatessaan kysymyksiin. He ovat ruumiinsa ja ruumin tarpeiden ohjailemia. Härkä-nousu ei automaattisesti tee ihmisestä lihavaa. Tamara Lund on Härkä-nousuinen ja hoikka, mutta Uranus nousee lähellä Askendenttia. Juicekin saattoi olla Härkä-nousu, nuorena langanlaiha, myöhemmin hän tosin lihoi ja kaljottelulla oli siihen osuutensa. Niin ei käynyt Junnu Vainiolle, toinen kiistanalaisesti Härkä-nousuinen sanaseppä.

Kaksos-nousut ovat herkästi innostuvia, saavat hepuleita, idiksiä, lähtevät sinne, missä tuntuu tapahtuvan ja puhuvat paljon, elehtivät ja ilmehtivät runsaasti ja päästelevät spontaaneja trendikkäitä huudahduksia.

Rapu-nousuiset ovat milloin vetäytyviä, ujoja, viihtyvät oman pään sisällä, milloin välittömiä ja persoonallisia heittäen tittelit pois ja vaativat sielusta sieluun kontaktia hyvin intiimillä tavalla. Jos synkkaa, se tuntuu vapautuneisuutena, ellei, se lukkiuttaa.

Leijona-nousut vaativat itselleen paljon, haluavat olla jotain suurta. Näkyvyys, kuuluvuus, äänekkyys, roolinveto, esiintyminen, hauskuuttaminen tai rentouttamisen kyky voi näkyä käyttäytymisessä. Monet Leijonat ovat tahtomattaan hieman koomisia tai he haluavat keventää tunnelmia yliampuvilla eleillä, lausunnoilla tai komiikalla. He suurentelevat (itseään) ja bluffaavat mielellään.

Neitsyt-nousut ovat usein siistejä, pedanttisuus ja pyrkimys tyylikkyyteen voi näkyä pukeutumisessa, puheessa tai tapana saivarrella, aloittaa pitkiä saksalaistyylisiä sivulauseita esim. ”Mutta toisaalta...tai tavallaan” Elämäntyylin keskittyneisyys hyödyllisiin asioihin voi näkyä myös.

Vaaka-nousut pyrkivät olemaan sinut kanssasi, tekemään jotain kivaa yhdessä. He mukautuvat toisiin ihmisiin, viihtyvät porukoissa siirtyen ryhmästä toiseen drinksulasi kädessä. Vaakojen yhteys melko laiskaan ja mukavaan elämään sekä taidenautintoihin ei ole ihan tuulesta temmattu.

Skorpioni-nousut ovat hyvin suojattuja, haluavat tonkia asioita ja ihmisiä, asettavat haasteita, kumoavat, epäilevät ja pyrkivät saamaan otetta sinusta. Tullessaan lähemmäksi he voivat asetta tukalia kysymyksiä, haastaa tai kylvää epäilyksiä mieleesi.

Jousimies-nousuiset voivat olla suurpiirteisiä, isoja juttuja aina tekeillä, tärkeitä ihmisiä tavattavana, tiedossa merkittäviä muutoksia, matkoja; yhteiskunnan kermaa pitää päästä litkimään. Monet jousimies-nousut rakastavat bootseja ja reteitä ulkoiluvaatteita – viis tyylipisteistä.

Kauris-nousukkaat voi olla asiallisia, kuivia, ivallisia, ”todista se” – asenteella puskevia ihmisiä. Joskus myös niitä, joista näkee että he eivät tule toimeen ihmisten kanssa, ovat napsahtelevia ja kuittailevat vähästä tai vetoavat asetuksiin ja virallisiin kanaviin. Liituraitaa, tummia housupukuja naisille – nekin ovat univormuja.

Vesimies-nousut ovat asiallisia, hieman erillisiä muista, istuvat, seisovat ja katsovat rauhallisesti silmiin ja etsiytyvät sopiviin porukoihin ja keskustelevat mielellään isoista asioista tai päivänpolttavista muutoksista. Heillä voi olla varsin toteava ja etäinen asenne – joskus luotaantyöntävän kylmä.

Kala-nousuiset elävät luotujen imagojen kautta. Heissä on samastuskykyä jos päästät lähelle. Imagojen kautta eläminen voi olla ongelmallistakin koska niitä voi olla monta käytössä, oma minä onkin eräänlainen kooste. Elämäntyyli on vapaa, huoleton, boheemi tai irti arjen velvoitteista, mutta riippuvaisuudet ihmisistä ovat vahvoja.

Kaikessa astrologisessa ulkonäköä koskevissa arvioinneissa pitää muistaa että yksi tekijä ei ratkaise, ei askendenttimerkki, ei nouseva planeetta eikä Aurinko vaan koko kartta. Voi aloittaa esimerkiksi sitomalla yhteen nousumerkin, sen tarkimmat aspektit, Auringon ja Kuun ja niiden tarkimmat aspektit – tai vain yhden niistä. Tee siitä synteesi – jos pystyt. Jokin merkki nousee aina, mutta merkin lähellä voi olla planeetta, useampikin, jossakin toisessa merkissä voi olla stellium, joka myös täytyy ottaa huomioon jne. Kartalla voi olla hyvin monimutkainen tekijöiden verkosto, jota on mahdotonta kääntää ulkonäön tasolle. Mutta silti, netti on täynnä mitä lapsellisimpia yrityksiä oikaista monimutkaiset asiat suoriksi. Tämä asenne ylipäätään vallitsee Suomessa suvereenisti.

Ei ole tyypillistä hiuslaatua, korvien muotoa tai muuta yksityiskohtaa kasvoissa. Kuu nousussa vähentää yleensä miesten hiusten paksuutta, mutta suomalaisella miehellä (ja naisella) on ylipäätään melko ohut hiustyyppi. Pluto nousussa on vahvin ehdokas paksuhiuksisten planeetaksi, mutta tulokset eivät osoita yhdenmukaisuutta. Kuten myös Pluton kotimerkki, Skorpioni nousussa, plutoniset hiukset ovat paksua ja tummaa laatua, mutta vaihtoehto onkin sitten miesten kaljuus (Clint Eastwood vastaan Mussolini). Sanotaanhan Skorpionista sen olevan joko tai –merkki. Pehko päässä tai kiiltävä luistinrata. Perinne sanoo että myös Härässä on karvojen kasvu runsasta – syntyy Angela Davis –hiusmalli, joka tällä afroamerikkalaisella kansalaisoikeustaistelijalla keikkui puolen metrin korkuinen koristepensaan näköinen hiuslaitos.

Huomattava on myös hitaiden planeettojen merkkisijainti: Pluto oli 1913-1939 Ravussa ja 1939-1947 Leijonassa, sitten 1957-1971 Neitsyessä ja 1971-1984 Vaa’assa jne. joten jos nousu osuu näihin merkkeihin ja ihminen on sopivaa vuosiluokkaa, hän voi saada Pluton nousuun. Ja sen pitäisi vaikuttaa ulkonäköön. Samoin on huomioiva Uranuksen ja Neptunuksen mahdollinen sijainti nousun lähellä. Neitsyt voi nousta 60-lukulaisella, mutta myös Uranus voi olla lähellä nousua ja Neptunus Neitsyessä esim. synnytti herttaisen ja sievän näköisiä tähtösiä kuten Laila Kinnusen, Liana-Kaarinan ja Pirkko Mannolan. He edustivat samalla 50-luvun tyyli-ihanteita ollen 30-luvun lopulla syntyneitä.

Kun tietty merkki nousee, nousun lähellä voi olla jokin näistä hitaista planeetoista. Silloin nousuplaneetta imeytyy osaksi ihmisen psyykkistä ja fyysistä ilmaisua. Ja hidas planeetta tuo mukanaan koko oman ikäpolvensa perustuntemuksia, asenteita, trendejä, malleja ja tavoitteita. Nekin voivat muuntaa yksilön käyttäytymistä tuntuvasti.

Astrologian helmasynti on ollut liian yksinkertaisten heittojen tarjoaminen ihmisille totuuksina. Ne kumoutuvat helposti ihmisiä ja karttoja vertailemalla. Joskus tulee ikävä tunne siitä että monet ammattilaisetkaan eivät ole oikeastaan katsoneet karttoja ja vertailleet ihmisiä niihin. Veivataan vain perinnettä, jonkun heittämiä yleistyksiä tai arvauksia.

Astrologian ei pidä kilpailla perinnöllisyyden kanssa. Ulkonäkökysymys on tosi kimurantti. Jos on taipumusta kriittisyyteen, ulkonäön ja kartan yhteyden voi heittää menemään, paljon se ei anna. Mutta silloin lapsi voi mennä pesuveden mukana viemäriin. Jotain voi jäädä elämään, mutta tarvitaan uusia lähestymistapoja ja malleja, jotka voisivat luotettavammin kuin perinne kertoa mihin tekijöihin kartalla todella kannattaa kiinnittää huomiota ulkonäköä arvioitaessa. Vihonviimeinen viisaus tästä asiasta on itselleni ollut tämä: jokainen uusi nähty ihminen on yllätys verrattuna karttaansa. Samoin kun kuulee tuntemattoman ihmisen äänen puhelimessa ja rupeaa kuvittelemaan minkä näköinen ihminen on äänessä, menee arvaus yleensä täysin pieleen. Katso koko karttaa on astrologiani ydin, ihminen näyttää siltä, millainen kartta kokonaisuudessaan on. Konteksti ratkaisee aina.

Raimo Nikula, 05.09.2022.

 

Takaisin arkistoon