Kepeästi päiväkaksosista

Kepeästi päiväkaksosista


Astrologiassa "päiväkaksoset" ovat henkilöitä, jotka jakavat saman syntymäpäivän. Koska joka päivä syntyy tuhansia ja tuhansia lapsia, jotkut kuuluisuudetkin onnistuvat ajoittamaan syntymänsä samalle päivälle.

Kaksi Ramboa

George Bush junior ja Sylvester Stallone ovat molemmat syntyneet 6.7.1946. Nousumerkit ovat erilaiset, Bush on Leijona (ja Puto-) nousuinen ja Stallone on Vaaka. Toinen on vallankäyttäjä ja toinen pproteiineilla ja painoilla itsensä vahvasti rakentanut viihdyttäjä. Voisivatko he vaihtaa roolejaan eikä suurempaa vahinkoa tapahtuisi? Bush näyttelemään sotaveteraania, joka saa ynseää kohtelua siviilissä ja joka siitä ottaa herneet nokkaan ja panee haisemaan? Sly Stallone voisi olla hyväkin presidentti, joka julistaessaan terrorismille sotaa, sävyttäisi sitä tilaisuutta näyttävillä ja kuuluvilla Hollywood-tehosteilla, tulella ja leimauksella. Ja amerikkalaiset olisivat myytyjä. Tässäpä presidentti, joka panee maailman roistovaltiot kuriin! Molemmilla on nimittäin yhteistä suurieleinen paatos amerikkalaisuuden puolesta. Ja molemmat näkevät amerikkalaisuuden välineeksi väkivallan, jolla asiat hoidellaan. Eikä siinä paina mitään se että Bush on niin amerikkalainen kuin voi olla, mies Texasista, asekäsi hiplaa revolverin perää. Stallone on italiasta muuttaneen isän poika kuten nimestä voi päätellä.

Kaksi skribenttiä

II maailmansodan aikainen Englannin pääministeri Winston Churchill oli päiväkaksonen Kanadassa syntyneen tyttökirjailija L. M. Montgomeryn kanssa. Molemmat syntyivät 30.11.1874. Montgomery kirjoitti suositun kirjasarjan Annasta (Anna of Green Cables), pisamaisesta ja punatukkaisesta tytöstä, joka joutuu monenlaisiin seikkailuihin ja josta kasvaa kuitenkin kotiseutunsa lasten rakastettu opettajatar. Churchill oli taas merkittävän suvun jälkeläinen, yläluokkainen, joka oli nuoruudessaan kirjoittaja hänkin, nimittäin sotakirjeenvaihtaja ja myöhemmällä iällään hän harrasti maalausta. Montgomery ei yksityisihmisenä ollut Annan kaltainen optimisti vaan ulkoisten vaikeuksien ja miehensä masennuksen vuoksi hänenkin elämänhalunsa lamaantuivat ja hän kuoli lääkkeiden ylliannostukseen.

Kaksi tiimin vetäjää

Tony Blair and Graeme Souness (kuva yllä) syntyivät kumpikin 6.5.1953 Edinburghissa. Eroa syntymillä on 11 tuntia. Toisesta tuli Liverpoolin F.V. futisjoukkueen kapteeni ja toisesta tuli Britannian pääministeri. Kummallakin oli joukkuessaan about saman verran pelureita. Toiset myöntyväisiä ja toiset hankalia, joille piti joskus näyttää kuka on kukkulan kunkku. Molemmat saavuttivat suuria asioita omalla tontillaan, Souness 1980-luvun alkupuolella Liverpoolin oltua voittamattoman ja Blairista tuli hetkeksi suosittu, ”uudenlainen” pääministeri. Souness kävi läpi sydänleikkauksen vuonna 1992, kymmenen vuotta myöhemmin Blairilla todettiin epäsäännöllinen sydämen rytmihäiriö, liian nopeasti ajoittain sykkivä pulssi. Se onnistuttiin palauttamaan normaaliin rytmiin.

Kaksi taiteen edistäjää

Bushin vaimo Laura Bush oli syntynyt samana päivänä kuin räävi kuvataiteilija ja valokuvaaja Robert Mappletthorpe, kuuluisa omana aikanaan ”seksin ja huumeiden taitailijana”. Nämä kaksi eivät voisi olla kauimpana toisistaan mitä tulee elämänasenteeseen ja elämäntyyliin. Toinen on ylen kunnollinen ja säyseä, toinen oli pahennusta herättävä taiteilija, joka kehui biseksuaalisilla suhteillaan ja huumeiden käytöllään. Yhteistä oli päältä päin katsoen taiteen osuus. Presidentin vaimona Laura Bush edisti monen taiteilijan uraa ja Mappletthorpe teki parhaansa edistääkseen omaa kuuluisuuttaan. Laura Bushilla on Venus/Mars 7.huoneessa ja molemmilla on Kuu Kaloissa. Mappletthorpe kuoli jo vuonna 1989 Aidsiin. Mappletthorpen kellonaikaa ei ole tiedossa. Heillä tuskin oli sama nousumerkki…

Kaksi vallasta kiinnostunutta

Kuuluisa päiväkaksospari on myös rautarouva Margaret Thatcher ja amerikkalainen koomikko Lenny Bruce. He syntyivät 13.10.1925. Thatcher oli kovapintainen konservatiivi ja tahtonainen, joka ajoi Englannissa kovaa talouspolitiikkaa. Lenny Brucesta tuli yökerhojen kautta Amerikan kiistellyin stand-up koomikko, joka ruoti sketseissään ja huulissaan amerikkalaista yhteiskuntaa, politiikkaa ja moraalia niin että joutui loipulta epäsiveellisyyssyytösten kohteiksi kielenkäyttönsä vuoksi. Häneltä loppuivat esiintymiset ja leipä. Hän kuoli vain 40-vuotiaana oltuaan useasti pidätettynä ja vainottunakin liian räväkän huulenheiton vuoksi. Thatcherilla oli Saturnus-nousu Skorpionissa ja Bruce oli Jousimies-nousuinen. Thatcher oli naiseksi maskuliininen ja Bruce oli mieheksi feminiininen.

Laulajatar ja moniottelija

Samana päivänä syntyivät herkästä äänestään ja tunnelmistaan tunnettu laulajatar Kate Bush ja moninkertainen Euroopan ja maailmanmestari kymmenottelussa Daley Thompson. Päivä oli 30.7.1958. Mitä yhteistä heillä on, urheilija ja laulajatar? Ehkä vastakohtaisuus - toinen Record maker (Bush) and toinen record breaker (Thompson). Ja yhteistä tietysti oli se että molempien menestys keskittyi 80-luvulle, jolloin he olivat nuoria ja nättejä (Bush) tai nuoria ja voimakkaita (Thompson).

Valokuvaaja ja dekkarikirjailija

Saksalaissyntyinen valokuvaaja Helmut Newton, joka suosi mustavalkoisia eroottisia kuvia, joskus hyvin provosoivia, joskus pornahtavia, oli päiväkaksonen Dick Francisin kanssa, joka oli brittiläinen jockey ja myöhemmin trillereiden kirjoittaja. Hänen salapoliisikertomuksensa keskittyivät hevosurheilun maailmaan. No, molemmista irtosi jonkinlaista luovuutta. Ulkonäkökään ei ole kaukana toisistaan.

Kaksi oman alan uudistajaa

Kevyesti kohtalo yhdisti myös parivaljakkoa Walt Disney & Werner Heisenberg. He syntyivät molemmat 5.12.1901. Toinen oli saksalaissyntyinen fyysikko ja toinen amerikkalaisen populaarikulttuurin kultapoika, Mikki Hiiren ja Aku Ankan ja monen muun piirroshahmon luoja. Mitä yhteistä on ydinfysiikalla ja animaatioilla? Molemmat päätyivät esittämään todellisuuden mielikuvitushahmojen tai – käsitteiden kautta.

Kaksi sitcom -esiintyjää

Kaksi näyttelijää, (kuva alla) jotka ovat esiintyneet TV:ssä syntyivät 13.12.1949. Toinen on Paula Wilcox, jolla on ollut rooli mm. Emmerdalessa, toinen Robert Lindsay, joka hankki kannuksia Royal Shakespeare – seurueessa, mutta leipä hänelläkin on pääosin tullut tv-sarjoista. Molemmat ovat brittejä, molemmat näyttelijöitä. Alla kuvat, tutun näköisiä TV:n tuijottelijoille? Lindsaylla on pitkänomainen hevosnaama, mutta Wilcoxilla ei ole. Nousumerkki ei ole sama vaikka tietoa ei ole kummankaan kellonajasta.

Paula Wilcox Robert Lindsay

Kaksi sanan maagikkoa

Kaksi brittiläistä sanasieppoa on myös syntynyt samana päivänä. 3.12.1944. Ralph McTell, jonka laulu The Streets of London pamahti suosituksia 60-luvulla ja Craig Raine, joka on vähemmän tunnettu brittläinen runoilija. No, molemmat tekevät tekstejä, toinen kansanomaisempaa, toinen akateemisempaa. Raine on akateemisesti oppinut (Ph.D.) ja korkeakulttuurin edustaja ja McTell on kansaan menevän ajankuvauksen linjalla. Sanaseppoja kumpainenkin.

Itsestä ja muista löydettyjä uusia kykyjä

RuPaul Andre Charles on drag-queen artisti, laulaja, lauluntekijä, esiintyjä, transvestiitti ja Jonathan Ross on kielevä juontaja ja The Big Big Talent Show –kykyjenetsintäohjelman juontaja. He ovat syntyneet molemmat 17.11.1960. Hyvin ovat siis molemmat imeytyneet aikaansa ja ovat toiseksi alimman viihdesarjan ammattilaisia. Voisimme ruveta venyttelemään sitä, mikä näitä yhdistää. Toinen seuloo kykyjä, jotka haluavat olla jotain, toinen on etsinyt ja löytänyt itsestään sen toisen puolen, naisen, ja panee sen esiintymään räikeissä väreissä ja tötteröperuukeissa.

Urheilevat Zatopekit

Mutta toki parempia yhtäläisyyksiä on joskus pongahtanut esiin. Sellainen on tsekkiläinen urheilupariskunta Emil Zatopek ja hänen vaimonsa Dana Zatopkova. He ovat molemmat syntyneet 19.9.1922. Helsingin olympiakisoissa vuonna 1952 Emil juoksi kultaa 5000 metrin juoksussa ja vaimo heitti kultaa naisten keihäässä toista tuntia myöhemmin. Molemmat olivat yleisurheilun huipulla maailmassa samaan aikaan. Yhdessä he raahasivat mitaleja kotiinsa. Mutta Emil kuoli jo vuonna 2000, mutta Dana elää tiettävästi yhä (hän on 96-vuotias). Emilin kellonaika tiedetään ja se tekee hänestä Jousimies-nousuisen, mutta Danan aikaa ei ole tiedossa.

Luonnon evoluutio ja yhteiskunnan kehitys

Ehkä tunnetuin historiallinen samana päivänä syntynyt pari on Charles Darwin ja Abraham Lincoln (12.2.1809). Toinen loi käsityksen lajien vähittäisestä kehityksestä luonnonvalinnan (survival of the fittest) ja toinen loi käsityksen tavoiteltavasta rodullisesta tasa-arvoisuudesta USA:ssa. Se johti USA:n sisällissotaan. Darwinin käsitykset johtivat tieteellis-uskonnolliseen sotaan koska raamattua luonnontieteellisenä oppikirjana pitäneet vastustivat Darwinia koska Jumala loi ihmisen about 4000 vuotta sitten viikon sisällä. Näkemyserot olivat alun perin suuret.

Kaksi radikaalia

Jotain samaa oli politiikasta tunnetuilla Malcom X:llä ja punaisten Khmerien pelätyllä johtajalla, Pol Potilla. Molemmat syntyivät 19.5.1925, tosin eri puolilla maailmaa. Malcom X oli radikaali musta johtaja ja kansalaisaktivisti kuohuvalla 60-luvulla. Hänen taustansa oli traaginen: isä kuoli kun hän oli 6-vuotias, mahdollisesti rotukiihkoilevat valkoiset työnsivät hänet raitiovaunun alle. Malcomista kasvoi nuorisorikollinen, huumevälittäjä ja kiihottaja. Hän kääntyi vankilassa islamilaiseen järjestöön, joka yhdisti mustan väestön ja islamilaisen uskon oppeja toisiinsa. Hän nousi järjestön kakkosmieheksi ennen kuin hänet ammuttiin vuonna 1965.

Pol Pot syntyi Kambodzassa suurperheeseen, josta hänet lähetettiin 6-vuotiaana kasvatettavaksi sukulaisten luo. Hän opiskeli Pariisissa nuorena, palasi takaisin ja nousi nopeasti poliittisesti vaikutusvaltaiseksi jäseneksi Punaiset Khmerit –puolueessa, joka vastusti avoimesti Ranskan siirtomaapolitiikkaa. Kambodza oli tuolloin Ranskan siirtomaa. Ranskan karkotuksen jälkeen Pol Pot nousi pääministeriksi ja tähtäsi kommunistiseen agraariseen diktatuuriin. Siihen päästäkseen Pol Pot loi maahansa säälimättömän hirmuhallinnon, joka murskasi verisesti kaiken vastuksen. Yli miljoona ihmistä tapettiin ja Pol Potista kehittyi vainoharhainen johtaja. Poliittinen tilanne oli sekava, Pol Pot tuki Pohjois-Vietnamin sissejä, USA pommitti Kambodzan rajaseutuja, Kiina tuki Pol Potia, mutta Neuvostoliitto oli sille vihamielinen. Lopuksi kävi niin että amerikkalaisten poistuttua Vietnamista, Vietnamin joukot tunkeutuivat Kambodzaan ja löivät Pol Potin joukot. Pol Pot pakeni, mutta hänet vangittiin uudelleen. Hän kuoli vuonna 1978 sydänkohtaukseen (tai tapettiin). Punaisten Khmerien vankilat ja kidutusvälineet ovat olleet maailman ihmettelyn aihe kun ne paljastettiin 70-luvun lopulla.

Kaksi näyttelijää

Ehkä tunnetuin samana päivänä syntynyt näyttelijäpari on Marilyn Monroe ja Andy Griffith (1.6.1926) Näyttelijöinä he olivat tietysti miljoonan kilometrin päässä toisistaan. Griffith tuli tunnetuksi pienten roolien jälkeen TV:n juristisarjasta Matlock, joka oli siisti, eloton ja kaavamainen tekele. Hänen Andy Griiffith Show oli myös menestys Amerikassa. Monroe kuoli 1962 ja Griffith vuonna 2012. Marilyn oli Leijona-nousuinen ja Griffith oli Vaaka-nousuinen, eroa syntymäajassa oli noin viisi tuntia.

Kaksi näyttelijätärtä

Darryll Hannah ja Julianne Moore ovat syntyneet myös samana päivänä ja päätyneet samalle alalle. Heissä ei ole fyysisesti paljon mitään samaa, Moore on lyhyt (1,60) ja Hannah on pitkä (1,78). Moore on punatukkainen ja Hannah on blondi. Moore on näyttelijänä monipuolinen ja on selannut Hollywoodin elokuvien suosikkigenrejä kevyestä vakavaan ja Hannah on jäänyt muutaman suosikkielokuvassa esiintymisen varaan.

Mari Rantasila on päiväkaksonen USA:n presidenttivaaleissa (2011) ehdolla olleen senaattori Rand Paulin kanssa. Samoin päiväkaksoset ovat Laura Huhtasaari ja Ville Vähämäki (30.3.1979) – molemmat istuvat eduskunnassa. Carl Haglund on syntynyt 29.3.1979 – läheltä lipasee. Mitähän poliittista noissa päivissä lopulta oli?

Näyttelijät Lasse Pöysti ja Leo Jokela ovat syntyneet samana päivänä (27.1.1929). päivä on 27.1.1927. Pöysti syntyi Sortavalassa ja Jokela Hausjärvellä. Jokela ryyppäsi itsensä kuoliaaksi jo 1975, Pöysti kuoli hiljattain. Kaksi lyhyttä tanttaraa ja molemmilla usein koomisia rooleja.

Miss Suomi Viivi Pumpanen vuodelta 2010 ja missikisoissa mukana ollut Anne Nurminen ovat myös päiväkaksoset, molemmat ovat syntyneet 20. heinäkuuta 1988 Kättärillä.

Taiteilijapari

Mielenkiintoinen taitelijapari on myös tiedossa, molemmat syntyneet Oinaan rajussa merkissä 1.4.1929. Toinen on Loimaan suuri shamaani, taiteilija ja mystikko Alpo Jaakola ja toinen tsekkiläinen kirjailija Milan Kundera. Alpo Jaakolan syntymä tapahtui sisaren Pirkko Jaakolan mukaan todennäköisesti heti puolenyön jälkeen jolloin nousumerkiksi tulee Skorpioni (sen loppu). Kunderan aikaa on arvioitu sen perusteella että joku setämies meni ilmoittamaan pojan syntymästä hyvin varhain aamulla ja arvioitu aika on klo 04. Silloin Vesimies nousee Kunderan kartalla. Ajallista eroa kahdella herralla on 4.5 tuntia joten planeetat ovat samoissa asemissa, Kuu heittää pari astetta ja askendentit ovat kauimpana toisistaan. Mutta katsokaa kuvia, kyllä niissä lievästi samoja voimia on läsnä, mutta muistakaa että nousumerkit ovat Skorpioni ja Vesimies. Vesimiehet ovat Skorpioneihin verrattuna usein siistin älykön tai viileän menevän näköisiä.

Kotimainen ja ulkomainen

Yllä kuva Pekka Suominen, edesmennyt psykologi ja raja-alueen tuntija ja Jon Voight, näyttelijä - – sama päivä, sama nousumerkki (Oinas). Suomisen kuva on retusoitu potretti, jossa näkyy sliipattu mies, Voight on kotiasussa ja kampaamattomana. Samankaltaisuutta kasvoissa on, varsinkin jos joku löytäisi molemmista samana vuonna otetun kuvan, samasta kulmasta, samalta etäisyydeltä, samalla tavalla puettuna vaikka pukuun ja krakaan.

Joitakin kommentteja

Tällaisten päiväkaksosten kelaaminen tuo esiin useita näkökohtia astrologiasta: 1) sama päivä ei merkitse kovin paljon. Mutta on sanottava että ilmeisesti kukaan ei ole tehnyt kattavaa ja perusteellista tutkimusta siitä onko päiväkaksosten taustassa, persoonassa tai elämänkulussa jotain samantyyppisiä asioita. Tämä vaatisi jo melkoista resurssien panostamista, tarkkojen elämäkertatietojen penkomista, haastatteluja ja kenties ulkopuolisten tarkkailijoiden lausuntoja, ehkä psykologista testaamista ja arviointia. Ymmärrettävää on että tällaista ei kukaan ole tehnyt. Emme tiedä, mitä mielenkiintoisia asioita voisi nousta pintaan. Nyt kaikki on – kuten tässä – pinnallistakin pinnallisempaa. Sama päivä- sama ammatti, samat kiinnostuksen kohteet, sama elämäntyyli, maku, tottumukset jne. Sellaista ei tulla näkemään, pitäisi olla analyyttisempi ote koko asiaan.

Toisaalta valokuvat eivät koskaan voi muodostaa kovin kummoista vertailukohtaa koska valokuvia on helppo manipuloida, ihmisistä saadaan hyvin erinäköisiä tai samannäköisiä jonkun toisen kanssa jos niin halutaan.

Ja lisää päiväkaksosia löytyy esim. https://www.ranker.com/list/people-born-the-same-day/celebrity-listsTakaisin arkistoon Takaisin alkuun