Martti Talvela - iso mies, suuret palkeet

Pekka Hakon elämäkerta Martti Talvelasta sanoo että Talvela syntyi ”yöllä”. No eipä ole kummoinen määritelmä tarkkuudessaan, mutta useimmiten Suomessa jos on syntynyt keskiyön jälkeen, sanotaan ”aamuyöllä”. Mutta jos sanotaan ”yöllä”, on todennäköisesti kyse keskiyötä lähellä olevasta ajasta. Kokeillaan 23:30 aikaa ja saadaan kartta, joka näyttää hyvältä. Siinä on monia osuvia elementtejä, jotka määrittävät bassolaulajan elämää ja lahjakkuuksia. Ymmärrän kyllä jos joku äänestää Skorpioni-nousuista karttaa. Talvela syntyi Karjalan kannaksella v.1935. Perheeseen siunaantui 10 lasta. Yritystä lisääntyä ja täyttää maa oli isällä ja äidillä kovasti – raamattua oli luettu. Evakkoon perhe joutui lähtemään talvisodan edellä ja asettuminen Lahden lähelle Orimattilaan, sujui lainarahoilla.

Syntymäkartta tuolla ajalla korostaa siis 4.huonetta, isien maata, kotia ja perhettä. Energiaa kuluttava suurmies, Marsin osuus T-ristissä ja askendentilla on selvä. Myös asteroideilla voi olla merkitystä kokonaisuuden kannalta. Tässä Ceres (viljely) on Pluton kanssa Ravussa ja neliössä Marsiin ja Uranukseen ja kolmiossa Jupiteriin. Myös Vestan ja Cereksen oppositio löytyy - puhdasta (Vesta) ruokaa (Ceres(?).Juno Auringon kanssa 4.huoneessa korostaa mies/vaimo -suhdetta, joka on elämän tukipilari. Huomaa myös 8.huoneen Kherironin (selviytymiskeinot, terveyskysymykset) monet neliöt Kuuhun, Merkuriukseen, Venukseen ja jopa Saturnukseen. Neptunus on sitten yllättäen kartan heikoin planeetta, mutta sitä kompensoi Neptunuksen kotimerkin, Kalojen, voimakas edustus. Ei synny lahjakkuus useinkaan tyhjästä; Talvelan vanhemmat olivat kuoroihmisiä ja lauloivat siten aktiivisesti. Mutta Martti Talvelan tie vei ensin opettajaseminaariin Savonlinnaan. Hän valmistui kansakoulun opettajaksi kuten monet muut mieslaulajat tässä maassa. Opettaminen on hyvää valmistautumista, siinä voi seistä yleisön edessä ja musiikkitunneilla voi laulaa aamuhartaudessa lapsia möreämmällä äänellä.

Mutta lahjakkuuden lisäksi tarvitaan harjoittelua, opiskelua ja kykyjen hiomista. Talvela kävi Lahden musiikkiopiston kesäkursseilla ja Tauno Kaivolan laulutunneilla. Kaksimetrinen jättiläinen nyrkkeili myös nuorena ja olisi päässyt urheilijanakin pitkälle, mutta taide vei voiton hakkaamisen ilosta. Osansa laulajan fyysisistä kyvyistä kantaa myös kuunvaihe, joka on kaksi päivää vanha eli 2.kuunvaihe. Se tunnetaan vahvana voimannäytön vaiheena. Sama vaihe oli mm. Muhammed Alin kartalla. Jos katsoo karttaa, ei siellä oikeastaan missään ole mittasuhteita näkyvissä, mutta 2.huoneen maine fyysisen elämän ja jopa geneettisten raamien huoneena onnistuu usein kertomaan paljon. Mars nousee, mies on aktiivinen, hänessä on draaman ja vahvan maskuliinisuuden hajujälki. Mutta 2.huoneessa on jättiläisplaneetta Jupiter, joka Skorpionissa lisäsi hänen mittojaan ja suurista raameista ja laajoista keuhkoista on bassolaulajalle aina hyötyä. Liedien ja oopperaroolien laulaminen on tunnetusti fyysisesti vaativaa ja kuluttavaa. Yhden illan esitys vastaa varmaan kalorien kulutukseltaan tehokasta laitejumppaa salilla.

Laulajan uralla tarvitaan näyttöjä, voittoja. Niitä alkoi tulla. Talvela voitti 1960 Vaasassa järjestetyt laulukilpailut ja samana vuonna hän piti ensikonsertin ja oli päättänyt tosissaan ruveta laulajan uralle. Hän esiintyi Kansallisoopperassa ja löi itsensä läpi kotimaassa. Hän oli ensin baritoni, mutta ääniala asettui sitten bassoksi. Saatuaan hieman risuja Erik Tawastsjärnan arvovaltaisesta kritiikistä, Talvela lähti sisuuntuneena 1961 Ruotsiin ja pääsi kuninkaalliseen oopperaan. Talvelan poikkeuksellisen muhkea ja täyteläinen basso alkoi niittää mainetta ja hänet kiinnitettiin pian Saksaan Deutsche Operiin. Hän kouluttautui koko ajan ja hioi varmuutta. Hän näyttää kärsineen yksinäisyydestä kun perhe oli Suomessa ja laulaja maailman oopperalavoilla esiintymässä. Hän oli usein masentunut ja alamaissa. Suurten menestysten jälkeen 1966 hän kieltäytyi menemästä Bayreuthin maailmankuuluille oopperajuhlille koska: "Minä tarvitsen kuitenkin yhtä paljon kuin laulua myös järviäni, kalojani ja metsiäni ollakseni onnellinen".

Edellinen lause kertoo että Suomen mies oli joutunut eroon tutusta sielunmaisemastaan. Kartalla ei ole Rapua muuten kuin Pluton kautta ja Pluto on 9.huoneessa – siellä se kotijärvi on, kaukana ja ehdottomasti poissa, mutta yhtä ehdottoman tarpeellisena. Talvelan kartalla on vahva 4.huone, siinä on toinen tekijä, joka liittää hänet kansalliseen perintöön, maan ja maiseman, kotiseudun ja perheen taikapiiriin. Hänen Aurinkonsa Vesimiehessä vei hänet kansainvälisille areenoille, joilla menestystä ja ylistystä tuli roppakaupalla. Vesimies on rajaton, joskus globaali merkki, aina kiinnostunut laajentamaan perspektiiviä ympäri maailman. Mutta se sielullisempi puoli Talvelaa näkyy Kuusta, joka on Kaloissa yhdessä Merkuriuksen ja Venuksen kanssa. Tämä kolmikko kertoo että perusvaistot ja tunteet vaativat käsittelyä, hienostamista, kulttuurisen kanavan löytymistä. Sen tarjoavat Merkurius ja Venus, joka on hyvä synnyttämään niin laulajia, muusikoita, kirjailijoita kuin elokuvaihmisiä. Se avainsana on usein vaivaton assosiaatioiden juoksu, joka voi ilmetä spontaanina kykynä juoksuttaa kieltä, luoda lauseita tai yhtälailla yhdistellä ääniä toisiinsa. Voi ajatella että taustalla on myös vanhempien ja suvun lahjakkuutta koska puhutaan 4.huoneesta.

Merkillistä kyllä Auringon jälkeen on Saturnus 4.huoneessa, perhe on tuki ja keskus, siinä näkyy halu olla Isä, arkkityyppinen perheenpää. Saturnuksen jälkeen tulevat Kuu/Merkurius/Venus. Voidakseen olla taiteilija suuressa mittakaavassa Talvela kaipasi kuitenkin sitä tavallista elämää, johon 4.huoneen vahva sisältö viittaa.

Mutta kartan rakenteellisena raamina on T-risti, jonka muodostavat nouseva Mars, sen oppositio Uranukseen 7.huoneessa ja molempien neliöt Plutoon, joka on lähellä keskitaivasta. Mars synnytti persoonallista energiaa jota laulaja tarvitsi viedäkseen läpi raskaita ja usein traagisia rooleja, Uranus (elitismi) toi hänen kykynsä valikoivan ja kansainvälisen yleisön eteen ja neliöt Plutoon sinetöivät hänen ainutlaatuisen asemansa pienen maan suurena bassona. Mutta hinta on maksettava menestyksestä, työ, esiintyminen, jokailtainen jännityksen ja epäonnistumisen pelon voittaminen, jatkuva matkustelu ja latautunut elämäntyyli vaati veronsa. Tämä T-risti on jo itsessään raju, Mars on hyvin erilaisten ja paineita synnyttävien planeettojen kanssa tekemisissä. Kuviota voi myös syyttää siitä että Talvela oli omanarvontuntoinen ja sitä kautta hän joutui napit vastakkain sellaisen suuruuden kuin Leonard Bensteinin kanssa. Bernstein oli tunnetusti kapellimestari, joka vaati ehdotonta alistumista muusikoiltaan ja laulajilta. Talvela sai tästä tarpeekseen ja pani välit poikki. Hän oli liian suuri mies renkipojaksi.

Talvela esiintyi 70-luvulla USA:ssa Metropolitanissa ja myös Moskovassa, jossa myös on asiantunteva musiikkiyleisö. Hänen huippuvuotensa olivat ehkä 1976-79. Saturnuksen transiitti MC:lle tapahtui 1979 ja asema oli lopullisesti vakiintunut huipulle. Suomessakin hän esiintyi, tärkeä oli Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset, joka kantaesitettiin 1975. Kokkonen oli kirjoittanut Talvelaa varten pääroolin, Paavo Ruotsalaisen raskassoutuisen hahmon.

Kuten alussa käy ilmi, aika 23:30 on vain arvio. Jos katsoo Talvelan viimeistä aurinkopaluukarttaa tällä ajalla, se näyttää kuitenkin rajuja enteitä: Skorpioni nousee, sen hallitsija Pluto nousee myös tarkkaan ja asteluku on 15.09 ja sen neliö Aurinkoon (15.09 Vesimiestä) on minuuttitarkka. Täydellinen tarkkuus ei astrologiassa ratkaise asioita, mutta on erityinen yksityiskohta, jota ei voi ohittaa. Tällaiseen törmää hyvin harvoin. Pluton maine manalaan johdattavana planeettana on mytologiasta kotoisin ja tässä tapauksessa se toimi kuin kello. Pluton täysin tarkka neliö Aurinkoon sammutti elämänliekin. Muu kartan sanoma on vahvasti 2.huoneessa, fyysisen elämän, ruumiin toimintojen ja hyvinvoinnin perustan huoneessa. Kheiron on toki 8.huoneessa, Pluton kotihuoneessa ja vastakkain Uranukseen. Tämä oppositio oli taivaalla tavattoman pitkän ajan aina 50-luvun lopusta 90-luvun alkuun. Oopperaroolit valikoituivat kautta linjan melko raskaiksi ja traagisiksi. Talvela ei paljon irrotellut koomisissa hahmoissa. Lied-laulajana sama jatkui, hänen mahtavasti jyrisevä bassonsa järisytti kuulijoita. Talvela ryhtyi Savonlinnan oopperajuhlien johtajaksi 1972 ja pian juhlat vakiintuivat kansainväliseksi oopperaväen tapahtumaksi. Hän väsyi tehtävään koska se sisälsi murehtimista siitä, miten seuraavat juhlat rahoitetaan ja toiminta turvataan. Hän vetäytyi Juvalle ja ryhtyi luomuviljelmään maata. Kansallisoopperan johtoon hänet kutsuttiin 1989, mutta silloin hänellä alkoi olla terveysongelmia: kihtiä, diabetesta, vilustumisia, tulehduksia…Hän kuoli kesken tyttärensä hääjuhlien 22.7.1989 keskellä kauneita kesää. Kartalla 8.huoneen hallitsijaa usein katsotaan ”kuolintavan” tai ”kuolinympäristön” indikaattorina. Tässä 8.huoneen hallitsija on Venus, rakkauden ja kauneuden planeetta ja se sijaitsee Talvelan 4.huoneessa, perhehuoneessa. Näin syntymäkartta usein nakuttaa selvät viestit elämänpuuhun sekä kokonaisuudellaan että yksityiskohdillaan.

28.11.2019, Raimo Nikula

Asiasta lisää, Pekka Hako: Unohtumaton Martti Talvela: Elämäkerta. Helsinki: Ajatus, 2004.

Takaisin arkistoon