Aurinkopaluukartoista

Kieltämättä on kiusaannuttavaa joskus se tapa, millä astrologian odotetaan toimivan, selkeästi, määrällisesti ja yksiselitteisesti. Ihmiset eivät vain voi lakata heijastamasta sitä astrologiaan, mitä ovat oppineet ”oikean tiedon” olevan. Hyppäys kvantitatiivista näkökulmista kvalitatiivisiin on suuri ja joillekin ylivoimainen. Joku tappaa 20 ihmistä eräänä iltana, aurinkopaluukartalla täytyy olla hirmuinen läjä planeettoja 8.huoneessa . eikö? Ei tarvitse olla yhtään. Kaikki elämän pienet ja suuret ilmiöt esiintyvät kartoillamme suhteellisen pienin viittein.

Tästä muistutuksensa vaikkapa Timothy McVeightin aurinkopaluukartta vuodelle 1994-95. Juuri ennen seuraavaa syntymäpäivää, hän ajoi kuorma-autollisen räjähteitä virastorakennuksen teen, sytytti tulilangat ja pakeni paikalta. 168 ihmistä kuoli. Emme saa olettaa että 8.huone on täynnä, eikä se olekaan, mutta siellä on laadullisesti merkittävä planeetta, Mars, aggression, tuhon ja tappamisen symboli. Lisäksi se kuvasi McVeightia itseään, sillä tämä oli Persianlahden sodan veteraani, sotilas.

Venus on MC:llä, rauhanomaisia pyrkimyksiä? Ehkä, mutta Pluto on oppositiossa siihen – tyypillinen takaisinmaksun kuvio, hautuneiden vihan tunteiden ja yhteisöstä vieraantumisen viimeinen aste oli menossa McVeightin elämässä. Hän oli liittovaltion toimenpiteitä vastaan ja oli erityisen tyytymätön siihen miten poliisi hoiti David Koreshin uskonlahkon piirityksen v. 1993 – kovaotteisesti niin että seuranneessa tulipalossa kuoli 76 ihmistä, naisia ja lapsia suurin osa. ”Tulos” tästä vuodesta oli totaalinen, moninkertainen tuho – myös oman elämän kannalta. Hänet tuomittiin seuraavan aurinkopaluun aikana kuolemaan.

Kun määrä ei ratkaise, siinä se ongelma on. Etsitään siis laadullisia vinkkejä, kehitellään järjestelmiä, pistelaskusysteemejä, joilla kartan planeettojen voimakkuuksia voidaan arvioida. Yksimielisyyttä ei näistäkään ole, tuloksena voi olla hyvin erilaisia näkemyksiä. Mutta tässä kartassa Mars on omassa merkissään, Oinaassa, siellä se voi toimia vapaasti oman luontonsa mukaisesti. Se ainakin on selvää. Mutta mikä johti silmittömään väkivaltaan? Se ei kartalta näy, se näkyy vain henkilöhistoriassa ja psykologisessa kehityskaaressa. Mutta onhan Venuksin omassa merkissään Härässä. Ehkä sitä pahempi oli Pluton opposition vaikutus, se näytti kerta kaikkiaan hävittävän Venuksen inhimillisen luonteen. Mutta Venuksella on komea kolmio Neptunukseen ja Uranukseen. Oliko tämä hirmuteko jollain omalaatuisella tavalla todella hyvitysteko kaikkien epäoikeudenmukaisesti kuolleiden puolesta? Siihen suuntaan on ajateltava. Venus on aspektissa kaikkien kolmen transpersoonallisen planeetan kanssa – tekoa siivitti harhautunut solidaarisuus ja myötätunto.

Uranus ja Neptunus neliöivät paluukartan Merkuriuksen. Neptunuksen neliö on tarkka. Hullu idea tietysti. Saturnus on 7.huoneeessa: avoimet viholliset ovat virallisen systeemin edustajia, liittovaltio ja sen järjestystä ylläpitävät voimat. Mutta Saturnuksellakin on sentään kolmio Jupiteriin, mutta tässä se ei toiminut odotusten mukaan, ellei sitten tulevaa tuomiota pidetä järjestelmään sopeutumisen osoituksena. Ja mitä Kheiron tekee Askendentilla? Ehkä se vain on osoitus hankituista sotilaskoulutuksen tuomasta kyvystä käsitellä räjähteitä? Ja Marsia vastapäätä on henkilökohtaisten tunteiden osoitin, Kuu. Vihantunnetta varmasti oli kertynyt ja se halusi purkautua. Lasti on purettava, mälli heitettävä.

Mitä löytyy Timothy McVeightin syntymäkartalta, missä Mars on? Mars on Härässä, oppositiossa Neptunukseen ja kolmiossa Uranukseen ja Plutoon, kuusiossa Kuuhun ja vielä löysästi neliössä Jupiteriin. Marsilla on runsaasti aspekteja ja siksi tie vei armeijaan. Askendentin (Kaksonen) tarkin aspekti on neliö Uranukseen. Arvaamattomia yllykkeitä Mars-pitoisella kartalla. Rakenteellisena raamina on T-risti Mars-oppositio-Neptunus-neliöt-Jupiteriin. Siinä voi nähdä väärin suunnattua idealismia ja oikeudenmukaisuuden vaatimusta. Maailma ei ole reilu, ihmiset eivät ole eikä valtio eikä sen viralliset edustajat ole sen kummoisempia.

Vuoden 2001 aurinkopaluun aikana hänet teloitettiin myrkkykapselilla. Viimeinen ateria ei ollut maukas. Eikä tämäkään paluukartta vakuuttavasti loista punaisena merkkivalona siitä että se oli viimeinen paluukartta hänen elämässään. Tosin siinä on läsnä vahva tuomituksi tulemisen tunne: Jupiter nousee ja Pluto laskee horisontilla. Myös Mars on 7.huoneessa (”public enemy”) Kheironin kanssa. Saturnus on 12.huoneessa. Merkittävä on myös uusikuu Härässä, jossa on mukana myös Merkurius. Ne ovat jo lähellä 12.huoneen rajaa ja neliössä Neptunukseen - elämä oli luisumassa unohdukseen. Tämän viimeisen paluukartan askendentti osui syntymäkartan 12.huoneeseen vahvistaen kuvattua tilannetta.

Onko se avioliitto näkyvä asia paluukartoilla? Tulokset vaihtelevat suuresti. Yllä Jean Sibeliuksen paluukartta vuodelle 1891-92, jonka kuluessa hän avioitui Ainonsa kanssa. No ainakin DS:llä on mielenkiintoinen pari, Neptunus ja Pluto, koko ajankohdan hallitseva transiittipari. Se on lievästi vastakkain Aurinkoon 1.huoneessa= Minä (Aurinko) tarvitsen hyvin toisenlaista kumppanuutta (Neptunus, Pluto). Mutta tietenkään Aino Järnefelt ei ollut mikään Neptunus/Pluto –ihminen, mutta naimisiinmeno oli Sibeliukselle suuri hyppäys toisenlaiseen, vakiintuneeseen elämään.

Paluukartta on merkillinen: siellä on Mars/Uranus –konjunktio Skorpionissa ja 10.huoneessa. Olisiko sillä jotain tekemistä Sibeliusten sukupuolielämän kanssa – arvattavasti vapautusta oli ilmassa. Mutta työn kannalta se oli myös tärkeä läpimurtojen vuosi. Tyttäriäkin alkoi syntyä sarjatyönä. Emotionaalisesti Kuu/Jupiter Kaloissa on hyvä onnen ja runsaiden tunteiden vihje. Sen kolmio Mars/Uranukseen tasoitti tietä onnelliseen yhteiselämään. Mutta Kuu/Jupiter neliöi Neptunus/Pluton DS:llä. Ihmisten ja yleisön kohtaamisessa oli omat ongelmansa. Hienosti Merkurius/Venus asettuu Mars/Uranuksen ja Kuu/Jupiterin keskelle välittäjän tehtävään. Musikaalisesti Sibeliuksella oli menossa kareliaaninen kausi, Kalevalaa, kansanrunoutta ja sieltä löytyviä aiheita hän käsitteli ja muutti musiikiksi. Kullervo oli 1892 suuri menestys ja sitä seurasi Lemminkäinen. Myös häämatka Itä-Suomeen vahvisti Sibeliuksen karelianismia. Tällä paluukartalla on paljon vihjeitä runsaasta emotionaalisesta ja luovasta kasvusta. Kuu/Jupiter on kaiken kukkuraksi kartan muuttuvien merkkien muodostaman T-ristin kärjellä.

Entä muunlainen menestys, myötätuuli selän takana, onko helppo poimia esiin niitä tekijöitä paluukartalla, jotka sitä merkitsevät?

Yllä on Saara Aallon kuluva auringonpaluukartta. Sen aikana hän ylsi hopealle laulukilpailussa Lontoossa. Sinne hän oli jo muuttanut aikaisemmin parantaakseen asemiaan. Missä melkoinen menestys näkyy? 10.huone on tyhjä, 9.huoneen puolella on Pluto. MC ja Pluto tekevät kolmion nousevaan Merkuriukseen. Merkuriusta tarvitaan kaikessa ilmaisussa, jossa suu käy. Se on Härässä kuten askendentti joten laulu ja musiikki on hyvä ilmaisukanava. Pluto tuo massiivista menestystä, jonka takana on usein kaupallisia taustavoimia. Merkurius on tärkeä, se nousee ja kolmioi MC:n ja Pluton ja neliöi Kuun. Jälkimmäinen viittaa populaarikulttuurin ongelmaan: kaikki on lyhytaikaista ja ohimenevää. Mutta materiaalista menestystä on myös kartalla koska Aurinko kolmioi Jupiterin ja Pluton. Kaikki ovat maamerkeissä. Kultainen kolmio takaa turvallisuutta runsaasti. Kannatti kilpailla rahankin takia.

Mutta 7.huoneessa ovat pahat pojat, Mars ja Saturnus. Onko joku liittoutunut häntä vastaan? Vai näkyykö tässä vain kova kilpailu ja armoton pyrkimys nousta kassan päällimmäiseksi? Entä julkiseksi noussut suhde toiseen naiseen? Ilmeisesti se on tässä mukana, kiperä asia, vaikka miesten ja naisten homoseksuaalisuuden erilaisuus on jo lähes saavuttanut kyllästymispisteen ilmiönä. Kannattaa huomata että 12.huoneen Aurinko ei tässä ole ollenkaan traaginen johtuen sen hyvistä aspekteista ja myös siksi että se on samassa merkissä kuin askendentti. Ja niin on myös Venus vaikka vielä kauempana ja vailla aspekteja, no 135 Saturnukseen.

Jos siirrytään pois ihmisten kartoista valtioiden karttoihin, tulkinnan vaikeudet näyttävät yleensä kasvavan. On toistettava fraasia: astrologia toimii parhaiten ihmisyksilöiden elämässä. Valtio on monien tekijöiden summa, konstruktio. Konstruktio oli myös varhaisten suomenmieleisten isänmaanystävien ja romanttisten hurjapäiden oletus että on olemassa ”Suomen kansa”. Sellainen luotiin.

Jos siirrytään pois ihmisten kartoista valtioiden karttoihin, tulkinnan vaikeudet näyttävät yleensä kasvavan. On toistettava fraasia: astrologia toimii parhaiten ihmisyksilöiden elämässä. Valtio on monien tekijöiden summa, konstruktio. Konstruktio oli myös varhaisten suomenmielisten isänmaanystävien ja romanttisten hurjapäiden oletus että on olemassa ”Suomen kansa”. Sellainen luotiin.

Talvisota alkoi 30.11.1939, joten se kuuluu muodollisesti edellisen paluukartan piiriin, mutta tositoimet tulivat vastaan talvella 1939-40. Aurinkopaluukartta on kuvaus tuon vaikean vuosijakson merkityksestä valtion elämässä. Maahan hyökättiin, Suomi puolustautui. Sen merkkinä on paluukartalla Mars 7.huoneessa ja Kaloissa. Siellä on vihollinen, kommunistinen (Kalat) Neuvostoliitto. Mars on neliössä Suomen Aurinkoon – tässä on tosi kysymyksessä, avoin ristiriita, sotatila, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä. Ihmishenkiä menetettiin, sotaa käytiin Karjalassa, mutta NL:n pommikoneet tekivät vierailuita Helsingin ja muiden kaupunkien yllä ja pudottivat kuolettavia lasteja. Aurinko on 4.huoneessa, kotimaan ja kotiseudun huoneessa. Siellä oli Auringon symboloima elämän keskusvoima.

Kuu ja Neptunus ovat yhtymässä Neitsyessä, vuosi vaati kansalta (Kuu) paljon. Nuoret miehet joutivat lähtemään sotaan eikä koskaan tiedetty milloin kenellekin tuli viesti oman pojan kaatumisesta. Tämä oli uhrausten aikaa – Neptunusta. Jupiterin oppositio 8.huoneesta kertoo myös mistä on kysymys, tuhansien miesten kuolemasta. Huomaa Neptunus on 7.huoneen ja Marsin hallitsija=vihollinen aiheutti paljon surua ja aineellisia menetyksiä. Uranus on lähellä MC:tä Härässä symboloiden tarvetta toimia toisin kuin ennen ja löytää valtiolle uusi identiteetti – sotiva maa, joka tarvitsee aseita, teknologiaa voidakseen taistella tehokkaasti. Mars on aktiivinen, Venus ei ole Kauriissa.

Tämä kartta osoittaa että on tarve vertailla sitä Suomen valtion syntymäkarttaan sillä osumia kertyy: Paluukartan Venus on oppositiossa radixin Plutoon = uhkaava, inhimillisistä tekijöistä välittämätön vihollinen on olemassa. Paluukartan Merkurius osuu Suomen DS:lle, Paasikivi neuvotteli useaan otteeseen sodan uhasta, mutta turhaan. Paluukartan Uranus (joka on samalla ajankohdan transiiitti-Uranus) on neliössä valtion Uranukseen ja Kuuhun. Se puolitti tuolloin Kuu/Uranus –opposition. Voi sanoa että Sodan alku osoitti mitä syntymäkartan Kuu/Uranus –oppositio piti sisällään, ensin jakautuneen kansan sisällissodan, sitten talvisodan ja jatkosodan vuodet. Paluukartan Jupiter, Saturnus ja Uranus osuvat Suomen syntymäkartan 12.huoneeseen viitaten raskaisiin velvollisuuksiin ja yritykseen pitää maa itsenäisenä.

Raimo Nikula, 10.10.2022

 

Takaisin arkistoon