Astrologian rajoituksista

Kerrataan hieman sitä miten terveen järjen pitäisi katsoa joitakin astrologian rajoitteita.

On selvää, että monet astrologian ulkopuoliset tekijät (perinnöllisyys, ympäristö, kulttuuri, kasvatus, koulutus ja sosiologiset olosuhteet) voivat melkein tyhjentää astrologiset tulkinnat ja ennusteet. Tämä on niin kova tosiasia, että suosittu astrologia välttää mainitsemista. Esimerkkejä on aina ollut tarjolla.

1. Raskauden aikana tietämättään talidomidia ottaneet tuhannet äidit (1950-luvulla) synnyttivät epämuodostuneita vauvoja, joiden elämänlaadulla ja odotuksilla ei ole mitään tekemistä vauvan syntymäkarttojen kanssa. Sama pätee vauvoihin, jotka perivät geneettiset muodonmuutokset, kuten aidsin aiheuttamat. 2. Astrologia voi maalailla upean kuvan ja ennustaa pitkää elinikää syntymäkartalta, joka näyttää useita erittäin positiivisia kuvioita (paljon kolmioita jne.), kunnes astrologille kerrotaan, että kaavio on nuoren somalinaisen, joka kuoli nälkään kesällä 1992. Pakottavat olosuhteet ihmisen ulkopuolella ovat silloin elämää determinoimat tekijät, ei ihmisen sisäisen malli, astrologinen kartta. 3. Kuudella miljoonalla juutalaisella ei ollut minkäänlaisia samoja astrologisia kuvioita - siis samaa ahdinkoa - kun he vietiin kaasukammioihin ja ovet kiinni ja hanat auki. Tätä tehtiin mekaanisesti satoja kerrallaan usean vuoden ajan useissa natsi-Saksan keskitysleireissä. Tai sadat miljoonat nuoret miehet, jotka ovat kuolleet historian lukuisissa sodissa. Puhutaan ”joukkokarmasta”, mutta syntymäkarttaa tuijottaen ei näe millään mihin joukkokarmaan lapsi mahdollisesti kuuluu. Sille ei ole omaa erityistä symbolia. Joskus hitaat planeetat antavat vihiä massakarman laadusta, mutta useimmiten jäämme nuolemaan näppejämme. 4. Useiden suosittujen astrologien ylläpitämä astrologia hylkää käytännössä täysin käsitteet "vapaa tahto" ja "henkilökohtainen pyrkimys" mutta myöntää toisinaan niiden olemassaolon länsimaisen kulttuurin suosiman filosofisen periaatteen vuoksi tyyliin "demokraattisissa valtioissa jokainen yriteliäs ja lahjakas ihminen voi menestyä opsikelmalla ja tekemällä kovasti töitä menestyksensä eteen." Peggy Flemingistä ei tullut maailmanluokan luistelijaa, koska hänen astrologinen karttansa niin lupasi. Astrologiassa ei ole tällaisia nimenomaisia lopullisia malleja tai lupauksia, ei millään menetelmällä tai tekniikalla vahvistettuina, ei nykyisillä, ei hellenistisillä eikä tulevilla. Monet muut kartat saattavat näyttää samanlaisia aineosia ja kuvioita ilman samanlaisia tuloksia (ks. Arkistosta artikkeleita päiväkaksosista – kuinka moni muu jakaa karttasi).

Usein kuulee väitettä että ei astrologiassa tarvitse eritellä ympäristövaikutteita, ne ovat ”siellä kartassa sisällä”. Mutta äkkiä tämä väite näyttää menettävän merkityksensä kun ryhtyy pohtimaan tarkemmin, miten ne ovat siellä sisällä kartan kuvioissa? Millä keinoin ne voi saada selkeästi näkyviin? Ei millään.

Esim. Mikä teki Peggy Flemingistä Peggy Flemingin, jonka tiedämme, on kuudesta-kahdeksaan tuntiin harjoittelua luistimilla päivä päivältä lähes kahden vuosikymmenen ajan alkaen kun hän oli muutaman vuoden ikäinen. Hän kehitti taiteensa yksiselitteisen omistautumisen kautta rajoittamalla ankarasti muuta elämää, hemmottelua, uhrautumalla ja itsekurin avulla sekä tarjoamalla vanhemmilleen kykyä tukea hänen kutsumustaan varhaisvuosina. Mitali menee Peggy Flemingille, ei hänen astrologiselle kartalleen. On muistettava että se että kun ihminen käyttää maksimaalisesti tahtoaan ja itsekuriaan, hän voi muokata itsestään melkein mitä vain. Edellyttäen että geneettinen tausta sen sallii, niin että esim. moukarinheiton huipulle pyrkivän kehon on oltava tarpeeksi massiivisen jo vanhempien lahjoittaman perityn mallin mukaan. Koripalloilevan miehen pitää olla kaksimetrinen. Omistautuminen, uhrautuminen, elämän krääsän karsiminen, tahdon suuntaaminen tietoisesti johonkin määrättyyn tulokseen ovat useimmille utopiaa sillä enemmistön elämä menee – ei krääsän karsimiseen vaan sen lisäämiseen ja sen kautta elämiseen. Lopputulos on lässähtänyt keho ja mieli ja sammunut sielu. Ihminen on materiaalia, jota voi muokata, mutta rajat tulevat jossain vaiheessa siinäkin vastaan.

Usein korkeamman asteen muuttujat voivat vakavasti rajoittaa tai mitätöidä astrologian. Tämä johtaa seuraavaan johtopäätökseen: vaikka astrologiaa edistetään yleismaailmallisena ilmiönä, todellisuudessa se on ylellisyyttä, jossa vain valituissa yhteiskunnissa toimivat ihmiset voivat hyötyä sitä. Astrologia pystyy kuvaamaan vain potentiaaleja, taipumuksia ja kehitysvalmiuksia. Se voi kukoistaa vain sellaisissa yhteiskunnissa, joissa yksilöt ovat "vapaampia" vastaamaan astrologisiin värähtelyihin. (Esimerkiksi Saudi-nainen ei yritä nuorentaa itseään uudella poikaystävällä, koska häntä houkuttelee progressio-Marsin konjunktio syntymä-Venukseensa.") Useimmissa kehitysmaissa nainen ei ole vapaa valitsemaan mielihalujen mukaan juuri mitään. Köyhä ei voi valita parempaa, runsaampaa elämäntyyliä vaikka Jupiter kuinka loistaa yltäkylläisyyden valoaan henkilön 2.huoneessa. Ei ole yllättävää, että nykyaikana suurin osa astrologeista toimii Lännessä, etenkin USA:ssa, jossa on paljon varakkaita ihmisiä, jotka eivät oikein tiedä mitä elämällään tekisivät sen jälkeen kun perusasiat ovat kunnossa ja ensimmäinen miljoona on plakkarissa. Silloin he ehkä piipahtavat muodikkaan astrologin pakeilla.

Kun astrologiaa sovelletaan tosielämän tilanteissa, syntymäkartan vakavat rajoitukset tulevat entistä selvemmiksi. Ajattele esimerkiksi seuraavaa tilannetta suuren sairaalan synnytysosastossa. Kolme eri lääkäriä auttaa synnyttämään kolme vauvaa kolmeen eri huoneeseen, mutta kaikki samanaikaisesti. Kutsumme vauvoja vauvaksi Anna (tyttö), Hanna (tyttö) ja Dhyanna (maahanmuuttaja-poika). Sivusta seisovaa astrologia pyydetään laatimaan syntymäkartat jokaisesta kolmesta. Koska kolmella vauvalla on samat syntymätiedot, astrologi voi laskea vain yhden kartan, tehdä siitä kaksi kopiota ja hän on valmis.

Se että kolmella vauvalla on sama syntymäkartta, haastaa henkilön kyvyn uskoa astrologiaan. Tämä jaettu kartta toimii vauvojen viitekarttana koko heidän elämänsä ajan. Sitä käytetään heidän kehityksensä kartoittamiseen, heidän ihmissuhteidensa projisointiin, heihin vaikuttavien tapahtumien ennakoimiseen. Jos Anna on hyvin menestyvien varakkaiden huippuvanhempien ainoa tytär, Hanna hyvinvoinnin keskitasoa kohti pyrkivien vanhempien toinen tytär ja Dhyanna, hormonihäiriöiden vuoksi kääpiöksi jäävä ja duunariluokkaan kuuluva poika, heidän yhteinen syntymäkarttansa ei koske näitä "ulkonaisia vaikutuksia".

Todelliset erot korostuvat paremmin kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Nelivuotiaana Anna osoitti kiinnostusta pianonsoittoa kohtaan kotonaan. Hän on käynyt pianotunteja siitä lähtien ja on nyt konserttipianisti, joka kiertää maailmaa huippuorkesterien kanssa esiintyen. Hannan elämä ei ole sujunut hyvin. Hän on lihonut ja on raskaana eräälle miehelle, jonka hän on treffannut. Dhyanna on ollut hankala ja sopeutumisongelmainen lapsuudestaan asti. Hänellä ei ole ystäviä ja hän asuu vanhempiensa kanssa ja vaatii erityisiä välineitä voidakseen pienikokoisena kääpiönä elää suhteellisen normaalisti. Hän saa yhteiskunnalta rahallista ja lääketieteellistä apua voidakseen selviytyä päivästä toiseen. Hänen rajoituksensa vetävät myös perheen taloudelliseen riippuvuuteen yhteiskunnan avusta. Jos hänen yhteiskuntansa olisikin kehitysmaassa, Dhyannan elinikäennuste olisi tyly.

Syntymäkartta siinä määrin kuin astrologit voivat tulkita sitä tietämättä ulkoisia olosuhteita, heijastavat näiden kolmen aikuisen identtisiä mahdollisuuksia ja potentiaaleja huolimatta heidän olosuhteissaan olevista eroista. Tässä ei ole kaikki. Astrologiset ennusteet heistä, olivatpa he minkä ikäisiä tahansa, projisoivat myös samat mahdollisuudet käyttäen samaa sanastoa. Kaikille kolmelle tietyn vuoden aurinkopaluukartta näyttää samalta – varsinkin jos he asuvat samalla paikkakunnalla, vaikkapa Lontoossa

Kysymystä astrologian monista tuntemattomista ja harmaista alueista olisi käsiteltävä. Jos kuusi arvostettua astrologia kutsutaan viralliseen tutkimukseen ja heitä pyydetään kirjaamaan muistiin ammatti ja joitain ilmeisiä piirteitä, jotka ovat näkyvissä koehenkilöiden nimettömillä kartoilla, näistä pisteistä ei päästä tarkkaan sopimukseen (Tosin Vernon Clarckin klassinen koe vuodelta 1961 osoitti että yhdenmukaisuutta löytyi arvioineissa). Toisaalta, jos samoja kuutta astrologeja pyydetään kirjaamaan ylös itsenäisesti ne kuviot, jotka "tekivät" Picassosta suuren taiteilijan, näistä kuvioista ei päästä täyteen yksimielisyyteen, mutta suurin linjoin yhtäläisyyttä ominaisuuksien määrittelyssä todennäköisesti on. Erimielisyys edelleen siitä, mitkä kuviot esimerkiksi tekivät Rembrandtin suureksi taiteilijaksi, voi myös olla tuloksena. Arviointien joukossa olisi joukko sivistyneitä arvauksia sillä onhan astrologiassa sovittuja konsensus-näkemyksiä ja tietoa tiettyjen kuvioiden todennäköisistä vaikutuksista, mutta ei ole kategorista "siinä se on" - vastausta.

Tämä tuo esiin turhauttavimman astrologian ongelman. Syntymäkartalla voi olla joitain ominaisuuksia, jotka selittävät esimerkiksi sen, miksi henkilöstä tulee lopulta korkea virkamies tai Suomen presidentti. Se ei kuitenkaan voi koskaan antaa erityistä lupausta siitä, että nämä kuviot johtava välttämättä juuri tiettyyn ammattiin tai kykyyn tai asemaan aikuiselämässä. Se ei voi, koska yksilölliset olosuhteet, oma tahto ja henkilökohtaiset ponnistelut edistävät myös aikuisen ihmisen muotoutumista. Astrologian osoittamat potentiaalit kartoillamme usein jäävät uinuvaan tilaan, ne ovat kuin räjähtämättömiä ammuksia, suutareita, tai siemeniä, joista ei noussut maan pinnalla mitään näkyvää. Elleivät potentiaalit uinu, ne voivat olla horteessa, ei täysin hereillä.

Meidän joukossamme kävelee monia lahjakkaita, potentiaalisia diktaattoreita, jotka eivät koskaan saa yksinvaltaa edes omassa elämässään vaan vaimo ottaa sen haltuunsa; monta lahjakasta pianistia, jotka eivät osaa soittaa pianolla Ukko-Noaa; monia Nobel-palkittuja kemistejä, jotka osaavat korkeintaan sekoittaa Bloody Maryn jne.

On turha arvata kuinka paljon ihmisen elämän muotoutumiseen vaikuttavat perintötekijät, ympäristötekijät, kuinka paljon vapaa tahto. Missä luuraavat kosmiset taustavaikuttajat? Siirtyvätkö nekin geenien kautta ihmisiin vai pitäisikö sille varata oma outo lokeronsa elämän ikuisessa järjestyksessä? Tätä kysymystä on pohdittu kautta ihmisen historian. Kun genetiikasta tuli muotitiede, sen piiristä alkoi tulla itsevarmoja julistuksia naamioituna tieteeksi tyyliin: ”Ympäristö ei merkitse mitään”, ”Geenit hallitsevat elämää” jne. Mutta ympäristövaikutukset ovat voimakkaita huolimatta ohimenevistä tieteen trendeistä. Mutta niin on myös astrologian kokonaisvaltainen viisaus, joka ei vetoa sen koommin geeneihin kuin ympäristöön. Astrologia näyttää olevan omanlaistaan viisautta sui generis, sitä ei voi puristaa biologian tai sosiaalisten lainalaisuuksien kaavoihin eikä yksilöpsykologisiin skeemoihin. Se on jotain hyvin alkuperäistä, alkukantaistakin, joka heijastaa ja peilaa syntyneen ajankohdan ja ympäristön antamia ehtoja ilman että niitä voi eritellä erikseen irti syntymäkartan moninaisista kuvioista. Kaikella on jotain sen yläpuolella. Jos tuijottaa aina eteensä maahan ja elää jokapäiväisten tarpeiden ajamana ja sitten yhtenä yönä ulkona maaten katsoo ylös tähtitaivaalle, voi olla täystyrmäys kun tajuaa että siellä jossain on oma maailmansa.

Olemme etuoikeutettuja monella tapaa, me suomalaiset kun asumme maassa, jossa moni asia on ulkoisesti hyvin (jos muut hyvinvoinnin mittarit on sopivasti unohdettu, sillä sisäisistä hyvinvoinnin tekijöistä ei koskaan puhuta). Meille tarjotaan astrologiaa, ainakin vielä, ja voimme saada sen viisaudesta ja kuvauksista eväitä matkallemme. Astrologia toimii omien rajoitustensa ympäröimänä, mutta kaikilla muillakin ajatusmalleilla ja menetelmillä on rajoituksensa – jotka usein unohdetaan, varsinkin silloin, kun nuo menetelmät ovat tulleet muotiin ja niitä on ruvettu pitämään "tieteenä". Ja tiedettä ruvettiin pitämään "lopullisena totuutena" vaikka sen tulokset muuttuvat kaiken aikaa.

Raimo Nikula, 13.6.2022

 

Takaisin alkusivulle