Ponteva kääpiö - Pluto työsssään

Plutoniset asiat ovat astrologiassa melko raskaita vaikka niitä käsiteltäisiin keveästi kuten seuraavassa jutustelussa, jossa pääosassa ovat Pluton transiitit Aurinkoon. Astronomien mielestä "kääpiöplaneetta", mutta oikeassa elämässä vaikuttava pieni planeetta, usein menee ytimeen asti.

Grim Reaper - Viikatemies on oikeastaan mytologiassa Saturnus, mutta Pluton osuus kuoleman vastaanotossa on myös kiistaton. Viikatemies ollut työssään - vapaapäiviähän hänellä ei juuri ole. Työehtosopimukset olivat hänen ottaessaan pestin todella kovat, työtä, työtä ja työtä, etuisuuksina tosin täysi valta päättää elollisten elämästä. Onhan sekin jotain?

Mitä teki kaikkien aikojen suurin astrologien suosikki, Adolf Hitler, silloin Kun Pluto teki neliötä Hänen Härkä-Aurinkoonsa? Hän aloitteli pitkäaikaista savottaa idässä ja lännessä ja kaipaili lisätilaa, lebensraumia, aloittamalla II maailmansodan 1939.

Miten kävi Benito Mussolinin, jonka johtama fasistinen Italia säesti Hitlerin valtauspyrkimyksiä. Tr-Pluto tuli Auringon päälle 1943 ja Mussolini teloitettiin.

Suomessa sodan jälkeen Ribbentrop-sopimuksen kautta sotasyylliseksi tuomittu Risto Ryti istui vankilassa kolme vuotta, armahdettiin sitten 1949. Tr-Pluto oppositiossa Aurinkoon. Hän ei koskaan palannut politiikkaan.

De Gaulle nousi Ranskassa ensin pääministeriksi 1958, sitten pitkäaikaiseksi presidentiksi 1959. Tr-Pluto oli vähenevässä neliössä Aurinkoon jo 1956 eli kenraali otti hätähousuna etunojaa.

Usein poliittiset nimitykset ovat olleet demokraattisten valintojen tuloksia. Mutta esim. Fidel Castro 1959 kapinoi itselleen vallan vuodesta 1956 lähtien kun vallankumous aikoi. Pluto oli ylittänyt jo Auringon Leijonassa 1953-1955 kun hän vielä etsi rooliaan ja tukea. Loppujen lopuksi hänen johtamansa ryhmä oli varsin pieni, mutta tehokas. Etunojaa oli ajallisesti siinä missä de Gaullellakin.

Suunnilleen samoihin aikoihin kotimaassa lopetti pitkän valtiomiesuran J.K. Paasikivi kuolemalla pois joulukuussa 1956. Tr-Pluto oli juuri tullut Neitsyeeseen ja alkoi olla neliössä Venukseen ja Aurinkoon Jousimiehen alussa. Vallanvaihto sujui hyvin UKK:n kanssa, joka astui presidentin housuihin maaliskuussa 1956. Tr-Pluto neliöi Kekkosen Merkuriusta ja vasta 1962-63 se neliöi hänen Aurinkoaan. Hän oli juuri selvinnyt yöpakkasista ja noottikriisistä.

Ja Suomessa Kalevi Sorsa nousi yllättäen pääministeriksi 4.9.1971 kun tr-Pluto oli hieman ohi neliön Aurinkoon. Sorsa oli siitä erinomaattinen poliitikko, että hänen ollessaan vallassa, Pluto teki neliön Aurinkoon, Saturnukseen, Kuuhun, Jupiteriin, Merkuriukseen ja Plutoon. Täysi lasti, noiden jälkeen voi sanoa olevansa kokenut poliitikko.. tai loppuun palanut ihminen tai jotain...Pluton neliöistä voi selvitä, mutta mitä on ihmisestä jäljellä kun on vedetty myllynkivien läpi?

Ruotsissa on ollut poliittisia murhia. Olof Palme ammuttiin 1986, tr-Pluto oli tullut neliöön hänen Aurinkonsa kanssa. Pluton luonne kävi selväksi myös siinä, että murhaaja ei ole vieläkään selvillä. Ruotsissa tajuttiin että "paha" voi tunkeutua turvakeskeiseen maahan. Länsinaapurin ulkoministeri Anna Lindh murhattiin 2003. Pluto ei ollut aivan oppositiossa hänen Aurinkoonsa, se oli vielä vajaa, mutta oppositio Merkurius/Pluto - keskipisteeseen alkoi tarkentua.

Claes Andersson oli jazzahtava psykiatri, joka harrasti politiikkaa vai poliitikko, joka diagnistisoi jazzia pianon ääressä? Kuinka vain, kolme asiaa on osoitus Kaksosen monipuolisuudesta. Andersson oli kulttuuriministerinä 1995-98. Ministerin ura katkesi kun Pluto tuli oppositioon hänen Aurinkonsa kanssa.

Timo Soini aloitti politiikan SMP:n riveissä, muodosti sitten Perussuomalaiset ja oli ehdokkaana 1998 vaaleissa - jäi rannalle. Tr-Pluton oppositio Aurinkoon. Vasta 2003 se onnistui.

Jokunen vuosi sitten ihmettelin miten tr-Pluto esim. Tarja Halosen elämässä näkyi. Pluto on ylittänyt Halosen Auringon v. 2008 ja säilyi 3 asteen päässä vielä melko pitkään. Myöhemmin tuli selvyyttä, Pluto Auringon päällä ilmenee normaalisti valtataisteluna. Se alkoi 2009 kun oli kysymys Afganistanin joukkojen paluusta tapahtuneesta kommunikaation katkoksesta. Se suututti Halosta. Sen jälkeen (2011) tuli mm. lautaskiista - montako edustajaa Suomella on EU:n huipputapaamisissa? Halonen halusi olla mukana, pääministeri haluaa itsensä, eduskunnan enemmistö on presidentin valtaoikeuksien supistamisen puolesta. Halonen ei ollut tyytyväinen, hän darrasi kiinni omaan käytäntöönsä. Ja miksi muuten presidentillä ei saisi olla muuta kuin muodollista valtaa, mistä tämä trendi? Pelkääkö laimea eduskunta ja kollektiivinen hallitus yhden yksilön valtaa ja haluaa alistaa sen. Ei enää Kekkosta, joka pyöritteli eduskuntaa mielin määrin ja komensi hallitus-koiran antamaan tassua?

Ja toki Plutolla voi pärjätä. Esim. 2010 valittu EU:n ulkoministeri Catherine Ashtonilla tr-Pluto teki sulkeutuvan neliön hänen Aurinkoonsa. Van Rumpuyn Aurinkoa tr-Pluto tuki kuusiolla ja hänestä tuli EU-presidentti. Pluto säesti molempien tärkeiden EU-virkojen täytäntöönpanoa.

Mutta on muistettava miten tapauskeskeistä astrologinen tulkinta on. Plutolla voi menettää paljon - kaiken - ja sillä voi saavuttaa uskomattomia. Pluton transiitti voi myös jäädä mykäksi säveleksi soimaan ihmisen sisällä, mitään ei tapahdu, ihminen on kapseloitunut. Mutta taatusti sisäiset paineet siirtyvät sitten kohti seuraavia kovia transiitteja. Hyvä nyrkkisääntö on tietysti se, että jos on ollut vallassa pitkään, Pluton kova transiitti yleensä vie vallan tai supistaa sitä tai siirtää koko painopisteen pois. Jos on pyrkimässä johonkin, Pluto voi nostaa elämän uudelle tasolle - edellyttäen että kanttia on ja kotiläksyt on tehty. Mutta kaikki elämässä on liikkeessä, tulossa, huipulla, laskussa, kuihtumassa, syntymässä uudelleen.

Ja muita, joilla Aurinko on 0-2 astetta Kaurista, ja jonka tr-Pluto ylitti 2009-2010, on mm. Maarit Tastula (24.12.1961), joka palasi 2010 uudelleen televisioon oltuaan sieltä poissa pitkän aikaa. Uusi keskusteluohjelma Seitsemäs taivas oli ilmeisesti täsmälleen samanlainen kuin edellisetkin ohjelmansa - en juuri nähnyt. Yksityiselämästä emme tiedä mitään, avioero 2006 näkyy olleen. Tämä on ehkä sarjasta "hidas uudelleensyntymä".

Carla Brunia (23.12.1967) taas vaivasivat vanhat alastonkuvat, joita oli ilmestynyt taas nettiin. Rouva esiintyi (2010) kuulemma uudessa Woody Allen -elokuvassa - ilmeisesti ihan pukeissa. Mutta yksityiselämässä lienee ollut menossa muutakin, vähemmän ilmeistä. Bruni on joutunut presidentin puolisona mahtavan mediamielenkiinnon kohteeksi, paparazzit kiipeilivät oravina hänen lähellään puissa kuin myös prinsessa Dianan tapauksessa ja sehän tietysti rasittaa ketä tahansa ja imee kuiviin.

"Pluto ja alastomuus" liittyvät toisiinsa lujasti, vrt. esim. Outi Alanen, joka antoi vapaaehtoisesti otattaa alastonkuvia itsestään kun Pluto ylitti hänen askendenttiaan.

Matti Ahde (23.12.1945) istui eduskunnassa pitkään, oli hieman ryvettynyt monessa liemessä jo aikaisemmin. Pluto ylitti hänenkin Aurinkoaan 2010. Netissä oli häijyjä kirjoituksia nuoren Matti Ahteen noususta politiikkaan, kuinka rahalla avitettiin ja kummisetiä oli jo 70-luvulla liikkeellä. Lahjottavuuteen hänet jotkut mieluusti liittivät, mutta näytöt taisivat jäädä taskuun. Ahde maksoi takaisin 10000 euroa vaaliavustusta ollakseen tällä kertaa kunnollisten kirjoissa. "Pluto ja korruptio" - joo, siinä myös ikuinen liitto. Ahde kuoli v. 2019.

Näyttelijä Helge Herala kuoli 2009, radixilla jo vaikea Aurinko/Saturnus neliö Pluto. Pluto transiittina neliöi Auringon. Heralalta oli amputoitu molemmat jalat diabeteksen vuoksi aiemmin v. 2003.

Myös geenitutkijat kuolevat. Leena Palotie kuoli 2010 57-vuotiaana. Valitettavasti uutisissa ei ollut sairauden luonnetta mainittu, lieko ollut geenivirhetauti? Kartalla menossa tr-Pluton oppositio r-Merkuriukseen. Muutama vuosi sitten oli menossa tr-Pluton oppositio Venukseen, sitten Aurinkoon ja nyt oli tämä viimeinen ja samalla tietysti tr-Saturnuksen neliö samaan Merkuriukseen.

Pluton transiitit eivät välttämättä tapa ketään, mutta kun on sopivassa iässä ja sopivassa elämän kokonaistilanteessa, josta osan ehkä tiedostaa, osaa ei, silloin Pluto osoittaa mahdollisuutta tarkastella elämän/kuoleman rajapintaa.

Mikä Häkkisen isä kuoli 2010. Häkkisen Aurinko on noin 5.01 Vaakaa (riippuu tarkasta ajasta) ja tr-Pluto oli jotain 5.05 Kaurista.

Dannylle tehtiin pallolaajannusleikkaus 2011. Dannyn Aurinko 0.09 Vaakaa ja Mars 4.16 Vaakaa. TR-Pluton neliö osuu siis lähinnä Marsiin, mutta myös Aurinkoon.

Mutta kuolihan Ilkka Hakalehto, poliittinen vastarannankiiski vuonna 2009 jolloin tr-Pluto oli komiasti kolmiossa Hakalahdon Aurinkoon, joka on 2 astetta Härkää. Ikääkin hänellä toki oli ja aspekti oli pehmeä.

Näyttelijä Kalle Juurela kuoli helmikuussa 2010 kun tr-Pluto oli Saturnuksen päällä (yli) ja neliö vasta tulossa Uranus/Aurinkoon ja oppositio Marsiin oli myös tekeillä. Varaslähtö siis.

Osmo Soininvaara istahti hallituksen pallille kun tr-Pluto oli neliössä hänen Aurinkoonsa Neitsyessä. Virka ei jäänyt pitkäaikaiseksi.

Ei myöskään Mari Kiviniemen pääministeriys muodostunut pitkäksi perinteeksi. Hän nousi pääministeriksi 2010 Pluton neliöidessä Aurinkoa. Keskustan naiset eivät ole vielä vakuuttaneet vallankäyttäjinä, huokaistiin vuoden pääministeriyden jälkeen.

Ex-poliitikko Ingvar Melin kuoli yllättäen kesäkuussa eduskunnan lehtienlukuhuoneessa 2011. Tr-Pluto oli oppositiossa hänen Rapu-Aurinkoonsa.

Kekkosen kaksospoikien kartoilla näkyy "isä-kompleksi" mitä räikeimmin: Mars oppositiossa Saturnukseen ja neliö Aurinkoon. Matti Isänpoika Kekkonen kuoli kesällä 2013 kun Pluto oli kolmiossa hänen Aurinkoonsa. Taneli oli tehnyt itsemurhan jo 1985.

Kaikkein aikojen etevimpiä valtakiikussa keinujia on ollut Silvio Berlusconi. Monenlaisten skandaalien, syyteuhkien ja painostuksen keskellä hän hymyili leveästi, puraisi suomalaisten valmistamaa Berlusconi-pizzaa. Mutta sitten tuli Pluton neliö Vaaka-Aurinkoon 2011 ja viimein ote vallan kahvasta kirposi. Pääminsterikausien jälkeen hän ei kuitenkaan kokonaan luopunut politiikasta.

Ja Juha Sipilä astui pääministerin saappaisiin Pluton ollessa melko täysin neutraalisti hänen kartallaan. Ja sama jatkui vielä vuosia. Jos Sipilän olisi hallitus kaatunut, ei Plutoa voitu osoittaa keskisormelle. Sipilä oli rauhoitettu, myös v. 2019 kun hänen hallituksensa kaatui. Sipilän kartan kulmista ei ole tietoa.

Mitä Jyrki Katainen keksikään kun Pluto alkoi neliöidä hänen Vaaka-Aurinkoaan v. 2018? Palasiko hän Brysselin liidokilla Suomeen. Kyllä, mutta ei palannut enää politiikkaan, luopui.

Kevyt ja sekalainen potpurri etupäässä poliittisista ihmisistä osoittaa että Pluton transiittien tuomat elämänmuutokset ovat suuria. Niiden kohtaaminen vaatii ihmiseltä paljon, ettei huumorintaju mene kokonaan. Yleensä tarvitaan kykyä valmistautua kohtaamaan jotain melko tylyä. Keinu kun nostaa huipulle, se on kivaa, mutta kun tullaan alas, nauru loppuu kun ole tietoa pääseekö enää nousemaan. Pluton transiitti Aurinkoon paljastaa millaiset ovat meidän aidot voimavarat, mihin meistä vielä on?

Raimo Nikula, 4.3.2020

Takaisin juttusivulle