Ajankohtaista 2022

Yksi merkittävimmistä astrologisista "enteistä", joita voi odottaa vuonna 2022, on helmikuussa (tarkka 20.2.2022) tapahtuva Pluton paluu USA:n kartalla. Ulkoplaneettoihin kuuluvana Pluton vauhti on hyvin hidas, eli se ei ole tehnyt täyttä kierrosta USA:n kartalla 246 vuoteen. Historian ystävät muistavat että viimeksi Pluto oli Kauriin lopussa v. 1776 - samana vuonna, jolloin Pohjois-Amerikan siirtokunnat allekirjoittivat itsenäisyysjulistuksen. Pluto on tehnyt yhden täyden kierroksen ja palaa kohta Kauriin merkissä astelukuun 27.34, joka on Pluton asema USA:n itsenäisyyskartalla. Sitä on uumoiltu ja ennakoitu pitkään, miten ja kuinka syvältä USA muuttuu sillä loppujen lopuksi Pluto edustaa asian, ihmisen tai valtion fundamentteja, peruspilareita, jotka nyt ovat tulleet uudelleen arvioinnin ja suurten paineiden kohteiksi. Aina on syytä muistaa että hitaiden planeettojen paluut ovat hyvin pitkiä tapahtumia, prosesseja, siksi yhteen päivään, viikkoon tai kuukauteen ei kannata tuijottaa. Pluton paluu koskee koko vuotta 2022 ja siitä riittää kaikuja vielä eteenpäin seuraaviin vuosiin. Toinen tarkka paluupäivä on 28.12.2022. Vielä vuoden 2023 puolella Pluto peräytyy melko lähelle astelukua 27.34 Kaurista.

Pluton paluu luo mahdollisesti yhteiskuntaa muuttavan vastakkainasettelun - tai syventää jo syntyneitä jakolinjoja. Koska Pluto edustaa "alamaailmaa", voi odottaa, että salaisuudet paljastuvat, syrjäytyneet tai syrjäytetyt voimat ja yhteiskuntaluokat nousevat esiin entistä voimakkaimpina ja vaativat itselleen tilaa vallankäytön huipulla. Vuosi 2021 oli jo oireellinen mitä voi tapahtua. Capitol Hillin tapahtumat ovat tuoreessa muistissa. Pluto toimii kuin Feeniks, se nousee tuhkasta ja nostaa mukanaan hautautuneita asioita ja arvoja, atavistisia arvoja tai diktatorisia pyrkimyksiä. Vuosi 2021 oli USA:lle traumaattinen, Trumpin demagogia ja valehtelu oli päättyä demokraattisen järjestelmän katastrofiin. tolkuton presidentti sai yhden, kahden lauseen twiiteillään 100 miljoonaa ihmistä uskomaan itseensä...siinä on karmea tulevaisuudenkuva muillekin maille ja kansoille. Entä tänä vuonna? Tilanne on tuskin rauhoittunut ja pinnanalaiset voimavarat keräytyvät yhteen. Karmeitakin arvauksia on esitetty siitä että Trumpin kannattajat kokoavat yhteistä energiaa ellei nyt suoranaisena salaliittona niin kuitenkin antidemokraattisena rintamana, joka haluaa vaikuttaa Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan uusin keinoin.

Yllä perinteinen USA:n itsenäisyysjulistuksen kartta. USA:n kartasta (kellonajasta) ei ole syntynyt yksimielisyyttä, useita vaihtoehtoisia päivämääriäkin näkee. Mutta Pluto palaa joka tapauksessa, siinä eivät kellonajat paina mitään.

Mutta muutakin on tulossa. Hitaiden planeettojen rytmi tuo yhteen Jupiterin, laajentumisen planeetan, ja Neptunuksen, unelmien ja tiedostamattomien halujen ja massojen sielullisten tarpeiden ja planeetan. Vuodesta 2022 näyttää tulevan aikajakso, jolloin jatkamme painiskelua teemojen kanssa, jotka koskevat ihmisyyden korkeampia pyrkimyksiä, hengenelämää, uskoa johonkin korkeampaan prinsiippiin ja ihmiskunnan yhteisyyttä, solidaarisuutta ja ylentäviä ja jalostavia yhteistuntoja. Tämä on lyhytjaksoinen konjunktio, se kestää suunnilleen vuoden päivät. Sillä ei ole maailmaa muuttavaa käytännöllistä merkitystä, mutta se voi inspiroida ihmismassoja etsimään uutta elämänmuotoa ja yhteyttä ympröiviin kosmisiin voimiin. Se voi tilapäisesti nostaa uskonnollis-mystistä virittyneisyyttä. Neptunus aina muistuttaa siitä asiasta, joka tuppaa unohtumaan: me kuulumme maailmaan ja maailmankaikkeuteen. Tästä ei voi lopulta kieltäytyä vaikka vallitseva materialistinen ja reduktionistinen tieteen paradigma on vieraannuttanut tästä totuudesta.

Suuri osa vuoden 2022 astrologiasta merkitsee muutosta myös Kuun solmujen sijainnissa. Nyt ne ovat Härässä (Noususolmu) ja Skorpionissa (Laskusolmu) ja niiden myötä Auringon ja Kuun pimennykset tapahtuvat näissä merkeissä. Härkä ja Skorpioni ovat merkeistä eniten materiasta, aineellisesta elämästä kiinnostuneita. Globaalilla tasolla maailmanpolitiikassa jatkuu vahva talouden ylivalta, tuntuu että koko politiikka alkaa kaventua taloudelliseksi päätöksenteoksi. Henkilökohtaisessa elämässä myös suuria, käänteentekeviä ratkaisuja ja oivalluksia tapahtuu samoin talouselämän, oman työn, tuottavuuden, turvallisuuden tasolla. Tietysti erityisesti niillä, joilla on planeettoja tai kulmia Härässä tai Skorpionissa. Alasolmu Skorpionissa lupaa salaisuuksien ja haudattujen asioiden esiin nousua ja sitä myöten ehkä myös kollektiivisia järkytyksiä tai miltä kääntävien uusien totuuksien kirkastumista. Mielenkiintoisella tavalla Jupiter/Neptunus -konjunktio ja Solmujen asemat ovat jyrkästi ristiriitaiset: henki ja aine ovat vastakkaisissa vaakakupeissa. Ja nyt (ssyyskuussa 2022) tiedämme että energian, sähkön, bensan ja elintarvikkeiden raju kallistuminen on tuonut sekä Suomeen että muualle maailmaan tarvetta pudottaa energian ja kaiken muun kulutusta. Hyvä!sanoo Linkola pilven päältä.

Lisälehti maaliskuu 2022. Vuoden alkupuolen uutisia hallitsee Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Se näyttää tyystin kumoavan lähestyvän Jupiter/Neptunus -konjunktion pehmentävän merkityksen, mutta miten käy jatkossa? Jupiter/Neptunus on hyväntahtoinen, rauhantahtoinen ja samastuskyvyn ja myötäelämisen kannalta hieno planeettapari. Normaalisti vuotena jolloin niiden kohtaaminen tapahtuu - ja vieläpä Kalojen merkissä - se on rauhan ja rakentavan yhteishengen tae, mutta onko tämä vuosi 2022 kokonaisuudessaan poikkeus? Nyt tuo tarkka konjunktio on 12.4.2022. Normaalissa yksilöastrologiassa konjunktion pelivara on kahdeksan astetta, jonka konjunktio saavutti 3.3. eikä mitään muutosta Venäjän valtauspyrkimyksiin tullut vaan sota jatkui. Nyt konjunktio tarkentuu koko maaliskuun ajan jolloin hyvässä tapauksessa nähdään lisää diplomaattisia ratkaisuyrityksiä. Elleivät nekään tuo tuloksia, voi vain todeta että Putinin maaninen aggressio menee loppuun asti ja toisaalta EU ja NATO uhraavat Ukrainan voidakseen itse elää vaivaannuttavassa, pahanenteisessä rauhassa Venäjän kanssa ilman ydinsodan vaaraa. Jo kauan sitten esitettiin tämän suuntaisia arveluita Venäjän ja Putinin tulevista strategioista. Jos näin käy, Suomen pelko jäädä Venäjän tulevien toimenpiteiden kohteeksi, kasvaa. Baltian maat kuuluvat NATOon ja ovat siten paremmin turvassa - vai ovatko? Siksi Suomikin on lähestytynyt NATOA vaikka halukkuus liittyä siihen on vielä keskustelujen varassa. Joka tapauksessa tilanne on Ukrainan kannalta äärimmäisen huono. Todennäköisesti Venäjä valtaa Kiovan tai jakaa maan kahtia, pakottaa Zelenskin ja hänen hallintonsa eroamaan ja liittää itäisen osan itseensä kuten Krimin 2014. Onko ihmeitä politiikassa, jonka johdossa on Putinin kaltainen diktaattori, jonka lausunnot heijastavat jo epäinhimillistä fanatismia? Seuraukset Ukrainan sodasta ovat joka tapauksessa valtavat. Euroopassa on kohta useita miljoonia pakolaisia lisää.

Nyky-Venäjän kartta (25.12.1991, 17:20 GMT, Moskova - kartta alla, jossa transiitit ulkokehällä) ja siihen osuvat ajankohtaiset transiitit osoittavat että tr-Saturnus lähestyy Valtion Deskendenttiä Vesimiehessä. Deskendentillä on "toiseus" - käyttääkseni hieman väärin tätä muotisanaa. Siellä on meidän tärkeät vastapelurit sekä rakkauden, kiintymyksen että vihan ja vihollisuuden merkityksessä. Saturnus nyt tietää että Venäjällä on vähän ystäviä ja tukijoita; Saturnus eristää ja kapseloi helposti Ds:llä. Vain Kiina pyrkii neutraalisuuteen Venäjän Ukraina-hyökkäyksen suhteen. Saturnus tekee aivan kohta tarkan neliön Venäjän Plutoon ja Venukseen Skorpionissa. Tässä on kaksi mahdollisuutta: Putin yrittää väkisin murskata vastustajansa ja viedä päätökseen Ukrainan valtauksen tai sota juuttuu ikävään ja pitkittyneeseen asemasotavaiheeseen, jossa ei pääse juuri eteen - eikä taaksepäin. Muistamme mitä Saturnus/Pluto -kaksoistransiitti teki yleismaaailmallisesti vv.2020-2021, se sulki mm. valtioiden toimintoja ja pysäytti normaalin elämänmenon. Saturnuksen neliöt viittaavat siihen että yksinäisyys ja ahdistus kasvavat Venäjällä. Ymmärrystä tai tukea ei Venäjälle ole tiedossa, maailman hylkäystuomio yhdenmukainen.

Pimennykset: Auringonpimennys (30. huhtikuuta, noin 9 astetta Härkää).

Auringonpimennykset tarjoavat usein selvän ja joskus hätkähdyttävän mahdollisuuden tai tilaisuuden aloittaa alusta (ne osuvat samaan aikaan uudenkuun kanssa, joka on myös uuden alun ja intuitiivisen optimismin ja tuoreiden aloitteidensymboli). Tämä Härän merkissä tapahtuva auringonpimennys voi tarjota mahdollisuuden muuttaa tai muuttaa tarvemaailmaasi, mitä tarvitset tullaksesi tyytyväiseksi, mitä syöt, miten asut ja mitä "hyvää" kaipaat. Tässä suhteessa elämme muutoksen aikaa, ilmastomuutos on taustalla kaiken aikaa ja vaatii elämäntapojen siirtymistä kohti kestäviä arvoja. Jos otetaan luonnosta jotain, on huolehdittava että sille palautetaan myös. Paperipuuta kaadetaan, mutta on myös istutettava uusia taimia tilalle. Jos Putinin viralliset syntymätiedot pitävät paikkansa, tämä auringonpimennys osuu hänen karttansa DS:lle ja samalla oppositioon hänen nousevan Venuksensa kanssa. Korostan "jos" näin on, mutta Putin on vanha tiedustelupalvelun mies eivätkä sellaiset välttämättä koskaan anna itsestään yhtään paikkansa pitävää informaation murusta. Mutta mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko tuossa huhti-toukokuun vaihteessa mitään muutosta hänen aikeissaan ja teoissaan.

Kuunpimennys (16. toukokuuta) Tämä keväinen auringonpimennys voi olla voimakkaiden tunteiden aikaa, sillä Aurinko Härässä ja Kuu Skorpionissa tekevät tästä kuunpimennyksestä intohimoisen ja se nostaa esiin syviä tunnetarpeita, joihin voi liittyä omistamisen halua ja ihmissuhteen pysyvyyden varmistamista. Kevät taitaa olla kihlajaisten ja avioliiton solmimisen aikaa. Pimennykset paljastavat usein asioita, jotka on tuotava pintaan, ja Skorpionin kuumaverisessä ja salaperäisessä merkissä voit odottaa, että tunne-elämässä on monella muhimassa jotain joka on sekä outoa ja ihanaa.

Osittainen auringonpimennys (25. lokakuuta)

Syksyllä on odotettavissa lisää Skorpionin energiaa kun osittainen auringonpimennys tapahtuu noin 2 astetta Skorpionia juuri ennen pyhäinmiestenpäivää ja halloweenia, mutta tämä voi auttaa meitä kaikkia löytämään helpotusta monimutkaisiin tunteisiin tai jopa yhdistymään psyykkisesti esi-isiemme ja perinteemme kanssa. Uusia paljastuksia isojen globaalisten taloudellisten ongelmien ja lehmänkauppojen teoista voi paljastua.

Kuun pimennys (8.11.) Vuoden viimeinen kuunpimennys tietää sitä että Aurinko on Skorpionissa ja Kuu Härässä – päinvastoin kuin kevään kuunpimennyksessä. Kuunpimennykset perustuvat oppositioon, joten kyse on usein tärkeitä ihmissuhteista elämässämme. Ne voivat olla tavallista raskaampia ja vaativia, ei mitään kevyttä lillumista romanttisissa tunnelmissa vaan kaikki tapahtuu elämän rajoitusten ja vaatimusten sanelemissa puitteissa (omaisuusasiat, raha, talous, turvallisuus). Kuunpimennys voi auttaa kärjistämään keskeneräisiä asioita tai käsittelemään kiistoja, erimielisyyksiä toisten kanssa.

Peräytymisestä eli retrojaksoista 2022:

Venus: Vuoden 2022 huomattavin peräytyminen tapahtuu parhaillaan kun Venuksen retrojakso on menossa Kauriissa. Venuksen peräytyvä jakso alkoi 20.12.2021 ja se päättyy 30.1.2022. Merkittävää on se että Venus alkoi peräytyä ollessaan konjunktiossa Pluton kanssa. Se ei usein ole hyvä merkki: Venus/Pluto – ihmissuhteet ovat joskus täynnä verta, hikeä ja kyyneleitä. Venus on läheisyyden planeetta, ja kiihtynyt koronatilanne ympäri maailmaa tietää taas että kaurismainen etäisyys kasvaa ihmisestä toiseen ja sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia, jotka eivät vielä näy. Venus peräytyy ja ottaa etäisyyttä, mutta kärsii samalla sille itselleen luontaisten tarpeiden tyydyttämättömyydestä. Se käy kääntymässä 11 astetta Kaurista ja kääntyy suoraksi. Se tapaa Pluton uudelleen vasta 3.3.2022. Silloin voi katsoa että ”tulokset” retrojaksosta ovat luettavissa tapahtumien ja muutosten tasolla. Ja ihmiset, joilla Kauriissa tai Ravussa on planeettoja, ovat lähinnä yksilöinä polttopisteessä. Ja erityisen mielenkiintoisia ovat juuri 1-5.3. välinen aika, jolloin Venus, Mars ja Pluto ovat konjunktiossa tiukasti. Tästä voi ennakoida tapahtumaa tai tapahtumia, jotka ovat äärimmäisen riipaisevia emotionaalisia reaktioita nostattavia ja liittyvät kenties massojen liikkeisiin juuri siellä missä Pluto-paluu on menossa: USA:ssa. Myös Suomea se voi koskea kollektiivisesti koska Suomen valtion 4.12. kartalla (Suomesta on 2 karttaa: 4.12. itsenäisyyden julistus - 6.12. itsenäisyydestä äänestäminen ja hyväksyminen) on Venus 29 Kaurista. Kiihkeä, dramaattisia tunteita nostattava poliittinen kuuma peruna, debatti tai tragedia?

Merkurius peräytyy 4.1.-3.2, toisen kerran toukokuu 10.5.-2.6 ja kolmannen kerran 9. syyskuuta - 2. lokakuuta ja neljännen kerran 29.12.-18.1. (2023).

Jos odottaa stereotyyppisesti että jokainen Merkuriuksen peräytyvä jakso tuo tiedonkulkuun, informaation käsittelyyn tai sähköiseen ja digitaaliseen tekniikkaan suuria, yleismaailmallisia ongelmia, on tuleva pettymään. Toki R-Merkurius voi aina tuoda outoja sivuliikkeitä, erehdyksiä, unohduksia, asioiden siirtymistä, laitteiden rikkoutumista joko pysyvästi tai tilapäisesti, mutta ei suuressa mittakaavassa. Jotkut yksilöt ovat herkkiä näille ongelmille, toiset eivät. Matkustelu on myös riskaabeli asia. Aikataulut eivät välttämättä pidä.

Jupiter peräytyy pitkään: 28. heinäkuuta - 23. marraskuuta

Jupiterin peräytyminen voi horjuttaa omia asenteitasi ja mielipiteitäsi tai sitten päinvastoin: alat epäillä muiden ideoita ja näkemyksiä ja tulet entistä kriittisemmäksi. Peräytyvä jakso voi saada sinut kyseenalaistamaan laajemmat yhteiskunnassa vallitsevat käsitykset ja tavalliset odotukset ja sosiaaliset rituaalit ja muodot. Saatat tuntea olosi pysähtyneeksi, jumiutuneeksi tai turhautuneeksi omaan henkilökohtaiseen kasvuusi ja kenties jossain kummittelee syrjäytymisen tai väheksynnän peikko.

Hitaat planeetat peräytyvät useita kuukausia vuodessa, joten niillä ei ole selkeää peräytymien profiilia. Niiden tulkinta tuottaa usein vain kiusallisia fraaseja. Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto peräytyvät karkeasti sanoen kesäkauden 2022.

Pluto peräytyy myös puolisen vuotta kuten tavallisesti: 29.4.-8.10. Pluton peräytyminen tapahtuu yleensä kerran vuodessa, mutta se on pitkä, noin kuuden kuukauden mittainen jakso. Kuolemaan ja uudestisyntymiseen liittyvä Pluton retrojakso voi auttaa tai suorastaan pakottaa meitä menemään syvemmälle asioiden kanssa, jotka nyt on välttämättä selvitettävä tai saatettava ratkaisevaan päätökseensä.

Unohtuvatko "pienaspektit"?

Poliittisten ja muiden maallisten tapahtumien astrologiassa monta kertaa on palattava kahteen planeettaan, Uranukseen ja Plutoon. Niiden kiertojaksoista on ollut puhetta aiemmin. Niiden välinen kasvava neliö oli voimassa viimeksi 2009-2017. Pitkä ajanjakso, jolloin maailmalla oli menossa aktiivinen terrorismin jakso, tuona aikana myös Venäjä valtasi Krimin. Nyt viime vuosina Uranus on kiihdyttänyt eroon neliöstä ja tänä vuonna ero on +135 astetta, puolitoistaneliö. Tasan tarkka aspekti oli 13.4.2022.
Se pysyy asteen tarkkuudella 2.5.2022 asti. Silloinkaan sen merkitys ei lopu kuin seinään vaan se jatkuu heikentyen toukokuussa. Puolitoistaneliö on kahden kovakulmaisen aspektin yhdistelmä, neliö (90) ja puolineliö (45) on siinä sulautunut toisiinsa (135). Perinne piti sitä pienaspektina, ei neliön veroinen lainkaan. Mutta käytännössä se voi osoittautua merkittäväksi sekä yksilöiden että tapahtumien kartoilla. Se voidaan ymmärtää myös 3*45 -aspektina, kolminkertaisena puolineliönä, joka nostaa pontevasti ja joskus hillittömästi esiin piileviä egoistisia voimavaroja, motiiveja ja tarpeita, jotka saattavat johtaa ojasta allikkoon tai kuohahtavat yli ja särkevät mennessään sekä psyyken että ulkoisen maailman vakiintuneita rakenteita ja odotuksia. Aspekti tunnetaan dramaattisten ja ylimittaisten suoritusten symbolina tai henkilökartoilla purkauksellisten ja raivopäisten ihmisten mittapuuna. Yksi 135 ei tietenkään kesää tee. Iivana Julma, 1500-luvun verinen tsaari Venäjällä omasi kolme tärkeää puolitoistaneliötä, 135 asteen aspektia: Aurinko/Pluto, Mars/Pluto, Saturnus/Pluto. Näistä 135 aspekteista Aurinko/Pluto ja Mars/Pluto ovat sulkeutuvia ja Saturnus/Pluto on avautuva puolitoistaneliö. Lisäksi kaikkein kovimmat neliöt löytyvät Aurinko ja Mars neliössä Saturnukseen. Koko kartta on hyvin kovakulmainen - kuten oli Iivanan elämä lisää Iivanasta täältä.

Raimo Nikula, 08.01.2022-8.3.2022-18.4.2022-14.09.2022.

 

Takaisin alkusivulle