Karttasovelluksia


Normaalista syntymäkartasta voidaan irrotella erilaisia näkökulmia. Sellaisia on mm. harmoniakartat, jotka ovat tietyllä perusluvulla kerrottuja karttoja, joissa kartan planeetta-asemat heijastavat tuon perusluvun sanomaa. Harmoniat ovat brittiläisen astrologin, John Addeyn uudelleenelvyttämä yritys nähdä "kosmiset vaikutteet" aaltokuvioina pikemminkin kuin normaalin kartan tasolla esiintyvinä geometrisinä kulmasuhteina.

Toinen radikaali näkökulma on keskipisteet, joka antavat mahdollisuuden tutkia kartan aspekteja erityisten tekniikan ja uudelleenjäsennyksen kautta. Keskipisteastrologia on ollut voimakasta Saksassa ja sieltä se on levinnyt länsimaiseen astrologiaan kaikkialle Eurooppaan ja Amerikkaan yhtälailla.

Mystinen puoli tulkintaa voi saada lisäpotkua esimerkiksi ns. lohikäärmekartasta tai solmukartasta, jota voidaan tulkita Kuun solmujen kautta niin että Kuun Noususolmu asetetaan 0 astetta Oinaaseen ja muut kartan tekijät sen mukaisesti ottaen huomioon niiden etäisyyden asteissa 0 Oinaaseen. tääämä karttatyyppi syntyy siis kaavasta: Planeetan asteluku - Noususolmun asteluku = planeetan asteluku lohikäärmekartalla. Ns. esoteerinen astrologia usein liittää tämän karttatyypin "menneiden elämien" vaikutteiden tutkimiseen. Myös karttavertailussa sitä käytetään (mm. Ronald Davison). Netistä löytyy Online-palvelu, joka laskee Lohikäärmekartan täällä.

Vielä kannattaa mainita heijastuspisteet eli antiskionit. Antiskionit ovat osa peilikuva-ajattelua. Planeetan sijainti voidaan nähdä ensin normaalisti laskien 0 astetta Oinasta eteen- tai taaksepäin esim. 19 astetta Härkää eli +49 astetta 0 Oinaasta lähtien, mutta sillä on myös heijastuspiste eläinradan toisella puoliskolla eli 0 Vaa'asta -49 astetta joka merkitsee 21 astetta Leijonaa. Havainnollisesti asiaa voi kuvitella pahvisena eläinrataympyränä, joka taitetaan kahtia 0 astetta Rapua-Kaurista ja painetaan puoliskot toisiinsa kiinni. Silloin puoliskot vastaavat toisiaan. Planeetan asema ja sen antiskioni heijastavat molemmat samaa Auringon deklinaatiota, eli ne ovat ikään kuin vuodenajan kulussa samanveroisia. Alhaalla kuva eläinradan merkkien antiskionit.

Astrologiassa on runsaasti erilaisia mentelmiä, tekniikkaa ja sovellusalueita ja se on avoinna monille näkökulmille. Klassisia menetelmiä on uudelleenherätelty henkiin viime vuosina ja menneiden vuosisatojen astrologissta teksteistä kaivetaan kilvan esiin unohdettuja menetelmiä ja ideoita, joskus siinä toivossa että ne korvaisivat myöhemmät tekniikat ja näkemykset. Näin ei tietenkään tule käymään. "Uusvanhoja" menetelmiä löytyy kymmeniä puhumattakaan uudemmista sovelluksista ja innovaatioista. Silti perusastrologiaan ei voi mahduttaa vakuuttavasti kovin montaa näkökulmaa, se on pidettävä simppelinä ja hallittavana, elävänä ja kyllin puhuttelevana.
 Takaisin radixiin