HUIJARIT ASTROLOGIASSA


On ihmisiä - vieläpä aika suuri joukko - jotka toitottavat jos joku jaksaa kuunnella - että astrologia on huijausta ja kaikki astrologit ovat huijareita. Nämä ovat useimmiten äärimmäistieteen tartunnan saaneita harhaanjohdettuja. Tai kenties vain umpitolloja. Maailma ei koskaan tule mustavalkoiseksi, jossa toinen puoli on ikuisesti totta ja "tiedettä" ja toinen puoli on valhetta ja huijausta. Jos tällainen kahtiajako on peesiytynyt päähän, on syytä mennä siivoamaan oma mieli painepesurilla taij jollain muulla. Sitten on niitä realisteja, jotka tiedostavat sen että kaikissa ammateissa on niitä, jotka tekevät parhaansa kehittyäkseen ja tarjotakseen oman alansa tuloksia niin hyvin kuin taitavat. Jokaisella alalla on myös lipsuttelijoita ja niitä, jotka ovat vain päättäneet tienata hieman helppoa rahaa (ja paljoa ei olekaan tarjolla) astrologiansa avulla. Sitten on niitä, jotka ovat huijareita, jotka eivät välttämättä osaa mitään eivätkä tunne astrologiaa juuri ollenkaan tai hyvin minimaalisessa ja typistetyssä muodossa.

Periaate on selvä: älä tuhlaa rahaa astrologeihin tai sellaisiksi tekeyvytyviin koska et saa heiltä mitään. Tässä on joitakin ohjenuoria arvioidaa kuka on todennäköisesti väärällä asialla ja kuka on ajan ja rahan arvoinen. Saadaksesi parhaan vastineen itsellesi, sinun on tiedettävä mitä etsiä ja miten tutkia astrologin taustaa ennen valintaa:

Oikeat astrologit eivät väitä olevansa myös psyykkisiä tai "henkisiä kanavoijia". Astrologia opitaan. Se ei ole "psyykkistä" eikä laskeudu automaattisesti taivaasta.

Verkossa oleva astrologi, joka käyttää aina vain yhtä nimeä (usein eksoottisen kuuloinen), on väärennös. "Celeste" on väärennös. "Mary" ja "Pasqualina" (nämä ovat ulkomaisilta sivuilta poimittuja esimerkkejä) ovat vääriä. Selvänäkijä-meedio-astrologi -yhdistelmä on Bermudan kolmio tällä alalla. Myös kotimaiset näkijä-astrologi-parantajat seuraavat tätä muotia.

Väärennös kertoo sinulle "tähdestäsi". Todellinen astrologi kertoo sinulle miten "planeetat" ovat kartallasi.

Oikeat astrologit kysyvät syntymäaikasi, päivämäärän ja paikan. He tarvitsevat myös syntymäajan, kellonajan ja paikan kaikille, joista kysyt, kuten puolisoille. He kertovat totuudenmukaisesti, etteivät he voi antaa sinulle tarkkoja tietoja ilman näitä tosiseikkoja.

Todellinen astrologi kertoo sinulle, että aurinkomerkki-astrologia on hyvin yksinkertaistettua ja harhaanjohtavaa astrologiaa ja että todella tarkkoja horoskooppeja tehdään yksilöllisesti räätälöityinä ja niissä käytetään melko monimutkaista tulkintajärjestelmää asioiden nitomiseksi yhteen.

Suomalaisten sivustojen tilanne ei varmaan poikkea muiden maiden vastaavista kun erotellaan jyvät akanoista. Jos laitat hakusanaksi "astrologia", siellä on runsaasti ostettuja mainoksia, jotka vilkuttavat houkuttelevasti. Varo niitä, niiden takana ei ole oikeaa astrologiaa. Samaa tekisi mieleni sanoa erilaisista puhelinpalveluja tarjoavista palveluista, joissa astrologit ja muut eivät esiinny koko nimillään vaan etunimellä tai tekaistulla "mystisellä" nimellä. Näidenkin astrologia on useimmiten tuulesta tempaistu.

Sitten tulevat astrologit, jotka ovat ostaneet paljon linkkejä sivustoilleen, joiden ansiosta ne nousevat aina Googlen hakukoneessa ylimmäksi. Muista että ostettu näkyvyys on myös eräänlainen huijaus. Se ei vastaa astrologian sisällä olevaa ranking-listaa.

Astrologisen tulkinnan laadun puute voi näkyä tai kuulua myös kielenkäytöstä. Astrologi, joka kertoo asiakkaalle vain kivoja ja ihania asioita, on huijaamassa sekä itseään että asiakasta. Elämässä on kivoja ja ihania asioita, mutta myös vaikeita ja toisinaan hirveitä asioita. Asiakkaan nuoleminen, kehuminen tai perusteeton muu kartan tekijöiden irrallinen ja vastuuton käyttö erottaa huijarin helposti. Hän haluaa miellyttää sinua koska tietää että sillä tavalla asiakas pysyy tyytyväisenä, mutta ei opi mitään itsestään.

Ethän myöskään unohda että Netissä on suuri joukko muita harhaanjohtavia osoitteita, jotka eivät anna oikeaa tietoa eikä kuvaa astrologiasta. Sellainen on myös Wikipedia, joka on menettänyt ikuiseksi ajoiksi objektiivisuutensa kun kyse on mistä tahansa ihmismielen rajalla olevista asioita kuten astrologiasta Se on äärimmäisliikkeen hallussa, jota liikettä edustaa puhtaimmillaan ja karmeimmillaan Skepsis - torjuntoja ja kieltolauseita sylkevä automaatti. Uskonnolliset kristityt fundamentalistit ovat toinen patologinen joukko, joka tuomitsee monet asiat pelkästään siksi että jossain kirjassa sanotaan niin ja näin vuonna yksi tai kaksi.

Raimo Nikula, 3.3.2020

Takaisin arkistoon