Haumea - kääpiöplaneettaHaumea on luokiteltu virallisesti kääpiöplaneetaksi yhdessä Cereksen, Eriksen ja Makemaken kanssa. Kovin erilaiset taivaankappaleet ovat nyt päässeet kääpiöiden sarjaan. Mitä Haumeasta tiedetään? Voi sanoa, ei paljon. Faktahemmot luettelevat: Haumea löydettiin 28.12.2004. Haumea sai nimensä polynesialaisen mytologian mukaan. Haumea on heidän hedelmällisyyden ja synnytyksen jumalansa. Haumea pystyi synnyttämään lapsiaan eri ruumiinosistaan, ei yksin kohdusta. Se kykeni myös vaihtamaan muotoaan ja syntymään aina uudelleen.

Haumean kulku eläinradalla on hidasta. Yhdessä merkissä se viipyy kesimäärin 23.6 vuotta, mutta se vaihtelee sen mukaan, onko missä vaiheessa rataansa se kiertää, onko lähellä vai kaukana Auringosta. Merkkikohtainen transiitti merkeissä kulkee seuraavasti:

Oinas 14 vuotta, Härkä 16 vuotta, Kaksonen 30 vuotta, Rapu 28 vuotta, Leijona 31 vuotta, Neitsyt 33 vuotta, Vaaka 29, Skorpioni 27 vuotta, Jousimies 24 vuotta, Kauris 18 vuotta, Vesimies 19 vuotta ja Kalat 14 vuotta. Lähimpänä maata se on ollessaan Kaloissa (periheli) ja kauimpana Neitsyessä (apheli)

Tulkinnasta

Miten uusi taivaankappale (inhottava sana, joka heijastaa materialistista kuvaa maailmankaikkeudesta, jonka kansoittavat sinne tänne sirotellut kappaleet ja maan pinnalla elelee ”ihmiskappaleita”) saa merkityksensä? Se voi olla monivaiheinen juttu.

Uuden planeetan merkityksen hahmottamisessa on astrologiassa monia keinoja käytössä. Tässä joukko ehkä yleisimmin käytössä olleita:

1. Löytöhetken astrologinen kartta. Voidaan myös käsitellä nimenantamisen hetken karttaa tai löydöksen julistamisen karttaa. Nämä vastaavat aloituskartan periaatetta: kaikella on ensimmäinen hetkensä.
2. Planeetan muoto, koko ja asema aurinkokunnassa, sen rata ja mahdolliset kosketuskohdat muiden planeettojen ratoihin.
3. Planeetan nimi ja siihen liittyvä mytologia. Myytti ei ole kertomus mistään konkreettisesta vaan myytti kuvaa teemoja, jotka voidaan kääntää ihmisen käyttäytymisen ja olemisen kielelle.
4. Löytöhetken ajallinen ja historiallinen tausta. Minkälaista aikaa me elimme 2004 Haumean löydön aikoihin, mitkä globaaliset tai vähintään länsimaista kulttuuria koskevat muutokset ja paineet ovat läsnä ajassa? Nämä kertovat uuden planeetan ja ikalaisilmiöiden välisestä synkronisiteetista. Maailman ilmiöt liittyvät yhteen, omat ”saman katon alla” vaikka kausaalista syyn ja seurauksen periaatetta ei ole erillisten ilmiöiden välillä. Ongelmana on usein meidän kaikkien sokeus oman ajan ilmiöille. Miten tätä aikaa kutsutaan 50 vuoden kuluttua, mikä tässä oli oleellista uutta?
5. Planeetan pitkäaikaiset vaikutukset menneisyydessä. Niitä voi tutkia merkittävien historiallisen käännekohtien ja historiaa mullistavien muutosten yhteydessä.
6. Merkittävien ihmisten karttojen tutkiminen. Uusi planeetta voi toistuvasti esiintyen tietyntyyppisten ihmisten tai ihmiskohtaloiden yhteydessä kertoa millainen merkitysmaailma siihen liittyy.
7. Mundaanit, maalliset tapahtumat ja ilmiöt; löytyykö niistä vihjeitä siitä, miten uusi planeetta ilmentää itseään?
8. Ei sovi unohtaa silkan intuition osuutta. Intuitio ei ole arvausta vaan mielen laajempien kerrosten aktiivista osallistumista ajatteluun.
9. Löytöhetken planeetan asteen symbolinen tulkinta. Tätä vaikeuttaa heti kättelyssä se, että symbolisia astetulkintoja on kovin monia ja kaikki ovat hyvin erilaisia.
10. On ehdotettu myös, että se merkki, jossa planeetta on perihelissään (lähimpänä Aurinkoa) olisi sopiva planeetan kotimerkiksi. Tätä ei voi kuitenkaan soveltaa klassisiin planeettoihin. Aurinko on lähimpänä maata ollessaan Kauriissa ja Haumea Kaloissa.

Uusien taivaan vaeltajien löydökset tuovat aina uutta aineistoa astrologiseen tulkintaan, mutta vasta vähitellen. Siinä voi olla monia vaiheita ennen kuin yksimielisyyteen päästään, minkälaisia merkityksiä Haumea edustaa, miten sitä pitäisi tulkita kartalla. Mutta nykyisenä nettiaikana ehdotuksia tulee melkein välittömästi kun uusia planetoidi on löydetty. Näin tapahtui Haumean kanssa. Keskustelupalstoilla ehdotettiin Haumealla mm. seuraavia lähtökohtia:

• Spirituaalinen etsintä (valitettavan yleinen luonnehdinta monien muiden planetoidien yhteydessä) • Halukkuus vaihtaa uskoa tai uskontoa kehityksen varrella • Erityisen monipuolinen luovuus (vaihtaa muotoa, ilmaisua, välinettä) • Nopeaa näkemisen kykyä, keksimisen kykyä • Ihannoituja päämääriä ja luonnon ilmiöiden ja kauneuden pyhittämistä • Mielikuvituksen, fantasian ja mytologian käyttö luovuuden välineenä • Ironia ja skeptinen asenne ilmaisussa • Mystinen tietoisuus + reinkarnaatioajatus • Panteismi • Oman henkisyyden luotaaminen ja ihmisyyteen kätkeytyvät spirituaaliset mahdollisuudet • Jumalallisen juhlistamista, luojan töiden ymmärtämistä • Vakava, mutta eloisa luonne, jonka henki elävöittää • Nerokkuuden ja oivalluskyvyn ruokkija • Kiinnostusta klassiseen ja metafyysiseen maailmaan • Jumalainen Äiti perheen ja äitiyden kehitys • Kyky käsittää kaikkien uskontojen pohjalla oleva jumalallisuus. • Yhteys näkymättömän maailmaan

On selvää että tällaisesta luettelosta karsiutuu pois suuri osa koska mainitut ominaisuudet, taipumukset ja piirteet käyvät yksiin jo monien löydettyjen ja nimettyjen planeettojen ja asteroidin kanssa. Luonnehdinnat ovat liian yleisellä tasolla, mutta se on normaalia uutuuksien alkuvaiheessa. Haahuilua ja arvailua esiintyy. Useat uudet Kuiperin vyöhykkeen pienet ja kaukaiset planetoidit ovat nimetty eksoottisten maiden kansojen mytologian mukaan ja joukossa alkaa olla runsaasti erilaisia luoja-jumalia ja naispuolisia luonnonläheisiä jumalattaria kuten Haumea. Lopputuloksena voi olla erilaisten jumalien limittäisyys ja päällekkäisyys koska niiden merkitykset ovat liian lähellä toisiaan.

Lopuksi kehotan kiinnostuneita katsomaan Haumean aseman omalla kartalla. Mitä se kertoo, syntyykö mielikuvia, oivalluksia? Oma kokemus on aina tärkeä – en lakkaa jankuttamasta. Miksi olemme, epäilemättä hankkimassa omat kokemuksemme elämästä.

Tunnettuja ihmisiä, joilla Haumea on konjunktiossa esim. Aurinkoon, tietysti löytyy, mutta ei tähän hätään montakaan. Kaikkien aikojen osuma on

Barack Obama: Aurinko ja Haumea molemmat 12.33 Leijonaa - täysosuma. Mitä osuma merkitsee Obaman elämässä, USA:n ensimmäinen musta presidenttti vaikka kyllähän se vähän sielun valkaisua vaatii voittaa presidentinvaalit siinä maassa. Nuoruus lakiopinnissa, Chicagon köyhien alueiden organisoijana ja edustajana, sitten normaali nousu kansalliseen merkittävyyteen, presidentiksi, Rauhan Nobel ja sosiaaliturvauudistuksen läpiajo. Erityisiä henkisiä arvoja tai uskon muotoja en ole nähnyt mainittavan- poliitikot karsiutuvat sillä perusteella että heillä ei nimenomaan niitä ole vaan he ovat kysyttäessä: "olen täysin pragmaatikko" tai he ilmoittautuvat agnostikoksi. Ok, entä biologinen luovuus? Kaksi lasta, täysnormaali perhe, ponteva vaimo, asianaja myös. Yksi yhteys on: Obama syntyi Hawajilla, josta Haumea on saanut nimensä.

Kuu/Haumea -konjunktio? Karen Carpenter, lahjakas samettiääninen laulajatar, jolla oli syömishäiriö ja niiden takana psykologisia, perhetilanteeseen johtavia syitä. Mutta Kuu on jo konjunktiossa Plutoon, joka on selvä osatekijä hänen ongelmissaan. Haumea on siinä kolmantena pyöränä.

Näyttelijä Sean Penn, joka vetää omaa linjaansa tähtien joukossa ja esiintyy elokuvissa, joissa on amerikkalaista unelmaa vastaan tökkiviä teemoja ja koko joukko hulluutta. Aurinko/Haumea -konjunktio on jo väljä, kuusi astetta.

Merkurius/Haumea -konjunktio löytyy Geroge Bush jr:lta, eroa tosin jo seitsemän astetta. Mukana myös Pluto. Mitä ihmettä Haumea voisi merkitä hänen elämässään? Vaikeita asioita, kömmähdyksiä, tietämättömyyttä, josta hänet saatii usein kiinni?

Mutta sama on Sylvester Stallonella, joka on syntynyt samana päivänä kuin Bush.

Entä Mick Jagger, Merkurius/Noususolmu/Haumea Leijonassa myös + hieman kauempana löytyy Aurinkoa, Plutoa ja Jupiteria. Stellium vain vahvistuu Haumeasta.

Venus/Haumea -konjunktio on mm. Geraldine Chaplinilla, suuren isän tyttärellä, jonka ulkoinen muoto näyttää kuihtuvan luurangoksi vanhemmiten.

Mars/Haumea löytyy mm. Cheriltä. Ikuiseksi nuoreksi naiseksi itsensä leikkauttanut tähti omaa kartan , jossa Pluto, Mars ja Haumea ovat letkassa 2.huoneessa. Puhumme siis fyysisestä huoneesta, mutta mikä rooli on Haumella noiden kahden lisäksi?

Haumea/MC tarkka konjunktio on mm. Oliver Stonella, JFK:n ja monen muun keskustelua ja itsestäänselvyyksiä kyselevän elokuva ohjaaja, jonkinlainen amerikkalaisen omantunnnon ääni vaikkakin sidottuna Isoon Rahaan. Mutta Haumea ja MC ovat yhtymässä myös Saturnukseen ja Plutoon, joten kyse on jälleen stelliumista. Haumean oma merkitys ei sieltä noin vain nouse esiin.

Haumea/AS -konjunktio on mm. brittikirjailija Ian McEwanilla, jolla tosin myös Pluto (ja Saturnus) nousee Leijonassa. Mutta konjunktio ei ole tarkka (7 astetta). McEwanin romaaneissa on usein kohtalokas käänne, odottamaton, usein synkkä tulos jostain melko pienestä tai sattumanvaraisesta muutoksesta, joka kääntää ihmisten elämän nurin.

Paul Simonilla on myös Haumea/AS -konjunktio (alle 2 astetta) Leijonassa. Mitä Simonin pehmeässä folkissa on Haumealla tekemistä? 60-luvun ja 70-luvun alun nuorison rakastetuimpia artisteja, koko sukupolven tulkki Garfunkelin stemmalaulujen tukemana. Miten se näkyy hänen ilmaisussaan? Voiko sen liittää hänen vanhempiensa juutalaisuuteen? Lauluja nuorison kasvukipuja ulos keskiluokkaisen Amerikan pakkopaidoista, haikeita erolauluja, juurettomuuden kuvauksia, sittemmin kokeiluja maailmanmusiikin parissa.

Haumea/AS löytyy myös Tarja Halosen, Urpo Leppäsen, Terho Pursiaisen, Irwin Goodmanin, Matti Pellonpään ja Veli-Pekka Ketolan kartoilta. Ketolalla se on tarkimmillaan, mutta hänellä myös Mars, Saturnus ja Pluto nousevat joten tekijöitä on paljon nousun kimpussa. Mitä yhteistä näillä on? Aluksi on varmaan hyvä myöntää: en tiedä. Heillä kaikilla on myös Pluto lähellä askendenttia. On selvä että tavaksi tullut mytologinen ja nimeen perustuva merkityksenanto ei välttämättä (ainakaan enää) ole toimiva. Siksi kannattaa lähteä vapaasti liikkeelle ja kerätä esimerkkejä, joista päättelemällä ja suodattamalla voisi Haumeasta löytyä jotakin omaa ja erityistä merkitystä.

Haumean löytää netistä mm. http://www.astro.com/swisseph/haumea.htmRaimo A Nikula (1999) 10.02.2020
Takaisin arkistoon