Eläin on ihmiselle rakas - mirri- ja musti -ihmiset

Kaikkein tavallisimmat kotieläimet ovat kissa ja koira. Joka toisessa kodissa on kissa ja joka toisessa koira. Niitä on yhteensä miljoonia pienessäkin maassa. Kaikkein yksinkertaisin perusjako voidaan tehdä näin: feminiiniset merkit tykkäävät kissoista ja maskuliiniset koirista. Mutta eroja toki on, olen havainnut että kaikkein tyypillisimmät koiramerkit ovat Jousimies ja Vesimies. Ne ovat myös vahvoja hevosmerkkejä. Ja kissojen rakastajia löytyy Ravuista, Neitsyeistä ja Kaloista. Tämä ei koske aurinkomerkkejä vaan yleensä kartan painotuksia, nousumerkkejä ja stelliumeja.

Maskuliiniset merkit kiintyvät eläimiin, jotka ovat hyvin aktiivisia, liikkuvat laajasti ja niitä voi käyttää oman aseman vahvistamiseen. Iso koira – iso Ego. Jos koiria on naisella, hänen sisällään on vahva maskuliininen lataus, Animus, jota koirien maskuliininen, touhukas energia vastaa. Ei ole luonnotonta ajatella että halliten koiria naisen alitajunta valmistautuu kohtaamaan miehiä - edelleen hallinta mielessä. Koira tottelee komentoja, joita sille on opetettu pennusta lähtien. Se on melko automaattinen toiminnoiltaan, tekee mitä isäntä tai emäntä käskee, istuu, noutaa, juoksee temppurataa, puree postinkantajaa ja haukkuu naapureita. Hyötyolento, siis

Mies, joka tykkää koirista, on alitajuisesti kiintynyt omaan maskuliiniseen egoonsa, sen tarmokkuuteen ja seksuaaliseen kyvykkyyteen – olipa sitä paljon tai ei. Koiraihmiset ovat suoraviivaisia, kaikki on sellaista kuin näyttää, kiinni vaan. Aristokraattiset perinteet Euroopan maissa korostivat hevosiin ja koiriin liittyviä toimintoja ja kilpailuja. Ketnmetsästys sentään kiellettiin hiljattain. Englanti on vahva maskuliininen maa tällä perusteella Elisabethilla on lauma terrierejä ja kaikki kuninkaalliset oppivat ratsastamaan pienestä pitäen. Eritoten prinsessa Anne viihtyi nuoruutensa hevosen selässä.

Feminiiniset merkit kiintyvät kotieläimiin, jotka eivät ole kovin suuria tai vaativia. Niillä on useimmiten pehmeä turkki ja ne ovat läheisyysnarkkareita. Kissa on juuri sellainen otus. Miehet, jotka rakastavat kissoja, ovat edellisen peilikuvia. Heillä on vahva feminiininen Anima psyyken komponenttina. Se vaatii hyväksymään kissat ja alistumaan niiden oikullisille tarpeille ja mielen muutoksille. Se valmistelee heitä kohtaamaan naisia, joissa samat ominaisuudet ovat vahvoilla. Kissaa ei juuri voi opettaa, ne eivät helposti nouda keppiä eivätkä suojele kodin pöytähopeita. Ne pyydystävät kyllä lintuja ja jyrsijöitä, mutta eivät anna isännälleen tai emännälleen saaliista mitään - hyvä niin.

Kissalta ei vaatia kovin paljon, mutta jos se käyttäytyy tuhmasti, sen voi sulkea yöksi ulos. Naiset, jotka pitävät kissoja, ovat alitajuisesti hieman narsistisia, he ovat kissoja itse, jotka ansaitsevat jakamatonta muiden ihailua, silitystä ja kiintymystä. Mutta he voivat olla kuten kissa, käpristyneinä oman minänsä sokkeloihin. Kissaihmiset yleensä antavat usein itsestään salaperäisen vaikutelman – minussa on enemmän mitä päällepäin näyttää. Joka paikassa on vanha tai keski-ikäinen nainen, jonka koti on täynnä kissoja. Miestä sinne ei enää mahdu. Tämä on hyvä merkki siitä, että naisen oma sielullinen elämän on kääriytynyt kokonaan - joko pelosta tai muuten – oman suljetun minänsä sisälle.

Historia tuntee monia mielenkiintoisia ihmistyyppejä, jotka olivat joko kissojen rakastajia tai niiden vihaajia. Kaksi tyrannia, Adolf Hitler ja Mussolini, olivat kissojen vihaajia. Hitlerillä oli usein koiria ympärillään ja kissat olivat poissa. Mussolinilla oli yksi pakollinen persialainen kissa, mutta hän vihasi sitä suuresti. Hitler oli tosin Härkä-Aurinko ja Venus ja Marskin olivat samassa merkissä. Mutta ne olivat neliössä Saturnukseen. Saturnus kartalla tai Kauris-vaikutus lisää tarvetta kontrolloida jotain – koira käy hyvin, mutta naiset ja kissat, niitä on vaikeampi ymmärtää ja hallita. Hitlerin naissuhteet olivat kiistanalaisia, kaksi läehsitä naista teki itsemurhan ja suhde Eva Brauniin oli toverillinen - ei seksuaalinen.

Mussolini oli Skorpioni-nousuinen Leijona ja hänellä oli Ravussa planeettoja, mutta vielä enemmän Kaksosissa. Suuri kissavihaaja oli myös säveltäjä Johannes Brahms. Hänen kohtalonsa vastaa edellä esitettyä mallia. Hän joutui nuorna miesnä soittamaan kahviloissa ja ilotaloissakin saadakseen elantoa. Noissa paikoissa hän oppi inhoamaan naisia, joita piti huorina ja hempukoina. Hänellä oli suhde toisen miehen vaimoon, mutta silti hän kävi ajoittain bordelleissa. Kissa=nainen –vastine sopi kuvaamaan hänen kissavihaansa, jonka yli hän ei koskaan päässyt. Brahms oli Oinas-nousuinen Härkä, askendenttia piirittävät Merkurius, Jupiter ja Pluto. Kuu on Jousimiehessä, joten ei sieltäkään herkkyyksiä irtoa. Venus on Kaksosissa ja se kuvaa hänen kevyttä suhdettaan naisiin. Sanotaan hänellä olleen jousen, jolla hän ampui avoimesta ikkunasta naapurin kissoja. Hän ei ollut muutenkaan ”kiva mies”. Illanistujaisten päätteeksi lähtiessään jo ovelle, hän saattoi huikata salin puolelle: ”Onko vielä joku, jota en ole ehtinyt loukata?”

Kuuluisa kissanvihaaja oli myös USA:n presidentti Dwight Eisenhower, Kenraali ja sotasanakari. Hän antoi henkilökunnalleen luvan ampua kaikki kissat, jotka tulivat hänen tilustensa sisäpuolelle. Ja merkillistä kyllä, Eisenhowerin kartalla on Neitsyt nousussa, mutta Vaa’assa on Kuu/Aurinko/Uranus. Uusikuu ja Uranus eivät totisesti sovi kissan rakastajaksi, se on liian rationaalinen. Venuskin oli oppositiossa Neptunus/Plutoon joten kompleksinen oli kenraalin suhde naiseuteen. Hänellä oli suhde sihteerinsä kanssa. Mutta Eisenhowerin kellonaika on kiistelty, täyttä varmuutta nousumerkistä ei ole.

Kissoilla on tukijoukkonsa

Charles Dickens diggaili kissoja kuten odottaa sopiikin. Hänessä oli vahva sentimentaalinen juonne mieheksi ja sen juuri kartalla on Kuun ja Neptunuksen yhtymä. Neitsyt nousu on hyvänä lisänä tässä. Victor Hugo oli kissojen ihailija myös. Hän kirjoitti paljon kissoista päiväkirjoihinsa. Neljä planeettaa Kaloissa, Kuu Jousimiehessä ja Skorpioni nousussa. Winston Churchill oli tunnettu kissarakkaudestaan. Valtiomiehellä oli kisumirri nimeltä Jock. Se oli usein karkuteillä ja palvelijat joutuivat etsimään sitä niin että kaikki saattoivat aloittaa ruokailun. Churchillin kartta on kyllä päällisin puolin kovin maskuliininen: Aurinko Jousimiehessä ja Kuu Leijonassa sekä Mars/Jupiter 1.huoneessa. Hän oli päällepaainava, vaativa, egoistinen ja räyhäsi lahjakkaasti. Mutta jostain se kissan tarve putkahtaa joukkoon: Kuulla on tarkka kolmio Neptunukseen. Se on kolo, johon Joc-kissa hyvin istui.

Jokaisella säännöllä on poikkeuksensa, niin astrologiassa kuin muissakin asioissa. Kirjallisuuden Nobel-voittaja T.S. Eliotilla oli myös silmää kissoille. Hän kirjoitti kokonaisen kirjan kissoista. Sen sävelsi musikaaliksi (Cats) Andrew Lloyd Weber. Eliot oli moninkertainen Vaaka, jonka Kuu oli Kaksosissa – ei feminiinisiä merkkejä yhtään kappaletta koko kartalla. Kuu tosin jakaa saman merkin Neptunuksen ja Pluton kanssa ja Auringolla on kolmio Neptunukseen. Ernest Hemingwayllä oli yli 30 kissaa eläissään. Hän sai lahjaksi kuusivarpaisen kissan eräältä merikapteenilta. Hemingwayn kartalla Aurinko on Ravussa ja Neitsyt nousee – siinä on tyypillisiä aineksia. Supermaskuliinisuutta uhkuva kirjailija joutui usein voimakkaiden naisten puristuksiin.

Jotka koiruuksista tykkäävät

Koiraihmisiä on myös helppo löytää. Nykyihmisistä mainitaan aina Ophrah Winfrey, jolla on yhdeksän koiraa. Ja merkit istuvat hyvin: Vesimies-Aurinko, Merkurius ja Venus sekä Kuu Jousimiehessä. Mutta eipä sovi yhtä vaivattomasti kuningatar Elisabethin kartta. Hänellä on aina ollut lauma koiria. No se istuu brittiläisen aristokratian historiaan, kaikilla piti olla koiria. Mutta Hän on Aurinko Härässä ja Kuu Leijonassa ihminen. Mutta laajassa 1.huoneessa Vesimiehessä ovat Mars ja Jupiter konjunktiossa. Se jos mikä on koiramainen yhdistelmä.

Katariina Suuri oli toki Härkä-Aurinko, mutta Vesimies on nousumerkki ja Kaksosissakin on runsaasti planeettoja. Joten hän oli koira-ihminen ja erityisesti hän rakasti hoikkia vinttikoiria, jotka olivat juuri sitä mitä hän itse ei ollut vaan vanhemmiten lihoi, veltostui ja vajosi itsevaltiaan mukavuuksiin. Kirjailijatar Gertrude Stein, joka oli syntyään amerikkalainen, mutta asui Pariisissa ja oli kirjallisen piirin keskushenkilö ja lesbo. Hänellä oli suurikokoinen valkoinen villakoira aina vierellään - siinä oli miehisen koiran asema. Paris Hiltonilla on sopiva koira vastaamaan hänen alitajuista käsitystään maskuliinisuudesta. Hänen koiransa on äärimmäisen pieni, taskuun mahtuva chihuahua. Sen voi ottaa esiin kun tarvitaan söpö valokuva ja kuten miehen - sen voi laittaa takaisin kun käyttöä ei enää ole.

Entä päinvastoin kun joku vihaa koiria? Koiran vihaamista moni ei heti tunnusta. Mutta sellaisia ihmisiä on aina ollut. Ehkä lapsuudessa koettu pelottavan koiran kohtaaminen on laukaissut elinikäisen pelon, jota myöhemmät kokemukset eivät pysty muuttamaan. Ehkä syvemmällä psyykessä koira on alkanut symboloida asioita aggressivisuuteen, miehisyyteen liittyviä), joita on vaikea kohdata. Michael Jacksonin koiraviha tai –pelko oli tunnettu.

Länkkärin kuvaus alkaa, nostakaa sankari hevosen selkään

Ennen hevovonen oli ihmisen tärkein kotieläin. Se oli voimakas eläin, jolla ratsastettiin pitkiäkin matkoja, joka veti kärryjä, rattaita, auraa pelloilla. Se oli lyömätön liikkumisen, sodankäynnin ja työnteon hyötyeläin ennen motorisoitua aikaa. Hevosten osuus huvituksena oli myös tärkeä ja on osittain vieläkin raviradoilla ja esteradoilla ja sirkuksen areenoilla. Hevonen on vahvasti maskuliininen eläin, siihen on aina liittynyt seksuaalisia sivumerkityksiä koska sillä ratsastetaan. Nuoret tytöt menevät talleille ja laittavat haarojensa väliin ison eläimen. Hevosella ratsastamisen alitajuinen alkeismerkitys on juuri seksuaalisen kontrollin tunteminen kun oppii ohjastamaan hevosta ja antamaan sille käskyjä suitsien ja kannusten avulla.

Prinsessa Anne tuli mainittua hevosihmisenä. Annen kartalla on Vaaka nousussa, mutta Mars nousee Skorpionin puolella ja se on kolmiossa Jupiteriin ja Uranukseen. Siinä on jo hevostelun makua. Kontrollinhalu on kuninkaallisilla usein iso ongelma. Annen kartalla Auringon ja Pluton konjunktio Leijonassa viittaa siihen suoraan. Kontrollintarpeen varjopuoli usein näkyy rikkinäisinä ihmissuhteina, joihin lähes kaikilla Englannin kuninkaallisilla näyttää olevan taipumusta. Anne ei tee siitä poikkeusta.

Monilla kuuluisuuksilla on hevosia, osin ehkä status-symboleina, osin aitona kiinnostuksena hevosiin. Elisabeth Taylor hankki eräässä elokuvassa käytetyn hevosen itselleen ja Jimmies Stewart yritti sitkeästi ostaa elokuviensa hevosta itselleen siinä onnistumatta. Julia Robertsilla, Richard Gerellä, Nicole Kidmanilla, Viggo Mortensenilla ja Madonnalla on hevosia talleissaan ja he ratsastavat harrastuksenaan.

Innostuminen ratsastuksesta voi näkyä sellaisilla ihmisillä, joiden kartoilla on Mars tulen tai ilman merkeissä ja pääaspektissa Aurinkoon (maskuliininen tunne eteenpäin menosta) tai Saturnukseen (vaarallisen eläimen voiman hallinta - Nicole Kidman -oppositio) tai Auringon ja Pluton antama sulautumisen tarve eläimeen, joka nostaa vaistojen intsensiivisyyttä (Madonna, prinsessa Anne). Myös Kuun ja Marsin pääaspekti on usein läsnä (Viggo Mortensen). Jousimies (kentauri) on hevosmiesten ja -naisten arkkityyppisin merkki. Kuu Jousimiehessä on mm. Richard Gerellä ja Nicole Kidmanilla. Julia Robertsilla on Kuun ja Jupiterin konjunktio Leijonassa. Mutta kuten aina - yksittäiset variaatiot ovat runsaat.

Ja mitä olisi astrologia ilman karttoja? Alla australilaisen eläinystävän, erityisesti käärmeiden ja krokotiilien asiantuntijan, Steve Irwinin kartta. Hän ei kaivannut niinkään eläimiä lemmikeiksi vaan piti yllä melkoista eläinpuistoa krokotiileineen ja kenguruineen. Hänestä tuli suosittu tv-esiintyjä. Hänen innostunut ja sumeilematon tyylinsä löi useimmat samantyyppiset amerikkalaiset ohjelmat. Hän työnsi kätensä kyynärpäätä myöten käärmeenkoloon ja veti myrkyllisen asukkaan ulos. Hän vaikutti tulisieluiselta, vaikka tulen merkeissä on vain Uranus Leijonassa, ja Kauris maamerkkinä vielä nousee. Hän kuoli yllättäen 44-vuotiaana ollessaan sukeltamassa. Keihäsrausku pisti häntä sydämeen. Irwinin isä oli samalla alalla ja Steven oma vaimo ja lapset jatkavat eläinten ja tv-ohjelmien parissa. Ja siitäkin on tehty tv-sarjaa. Kartalla on runsaasti oppositioita. Hän kaipasi vastakaikua ja sai sitä ohjelmillaan, mutta viime kädessä oppositiot Uranukselta ja Plutolta viittaavat paljon abstraktimpaan asiaan, erilaisuuden kohtaamisen tarpeeseen. Ihmiselle villit eläimet ovat erilaisia, kiehtovia - ja joskus myös vaarallisia. Irwinin Kauris-Askendentin hallitsija Saturnus on Vesimiehessä ja 2.huoneessa. On naiivia pitää 2.huonetta "rahahuoneena", se on osa ihmisen sidettä luontoon, ruumiillisuuteen ja alkuperäiseen "veren perintöön".

Raimo Nikula 9.4.2022.

 

Takaisin alkusivulle