AURINGONPILKKUJAKSOT JA LEVOTTOMAT VUODET

Auringonpilkku on Auringon pinnalla tummina pilkkuina näkyviä syntyviä alentuneen pintalämpötilan alueita, jotka johtuvat konvektiota estävästä magneettikenttävirran keskittymisestä. Auringonpilkkuja esiintyy yleensä pareittain, joiden magneettinen napaisuus on vastakkainen + ja –

Yksittäiset auringonpilkut tai auringonpilkkuryhmät voivat kestää muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen, mutta lopulta ne hajoavat. Auringonpilkut laajenevat ja supistuvat liikkuessaan Auringon pinnalla, ja niiden halkaisijat vaihtelevat muutamasta kilometristä satoihin tuhansiin kilometreihin. Suurimmat näkyvät paljaalle silmälle.

Auringonpilkut osoittavat voimakasta magneettista aktiivisuutta, ja niihin liittyy muita ilmiöitä, kuten koronasilmukoita, protuberansseja ja jälleenkytkentätapahtumia. Useimmat auringonpurkaukset ja koronamassapurkaukset saavat alkunsa näkyvien auringonpilkkuryhmien ympärillä olevilta magneettisesti aktiivisilta alueilta.

Aurinkopilkut löydettiin v. 1845. Niissä havaittiin jaksottaista vaihtelua niin että keskimäärin pilkkujen huippujaksot osuvat 11 vuoden välein, mutta jaksottaisuus vaihtelee.

Pilkkujaksojen rytmi on kiinnostanut erityisesti venäläisiä tutkijoita. Wikipedia kirjoittaa asiasta mm.: Vuonna 1992 Arcadi A. Putilov, ihmisen fysiologian ja eläinfysiologian tutkija julkaisi tutkimuksen, jossa A.L.Tshizevskin (1987-1964) hypoteesia testattiin empiirisesti analysoiden Nevostoliiton historian tapahtumia niin kuin ne historian käsikirjoissa on esitetty. Putilov totesi löytäneensä tapahtumien aikajaksoista ja “polariteeetista”,mukaan lukien vallankumoukselliset tapahtumat keskittyvät aurinkopilkkujakson huippuvuosiin ja rauhallisimmat vuodet ovat hieman ennen pilkkujakson aaallonpohjaa. Vuonna 1996 psykologian professori Suitbert Ertel (Göttingenin yliopisto) vahvisti aurinkopilkkujakson ja kumouksellisen aktiivisuuden merkittävän yhteyden tilastollisella analyysilla "Master Index of Violence from Below" (MIVE) –aineistosta aikajaksona 1700-1985.

Huomatkaa prof. Suitbert Ertel, joka on osallistunut aktiivisesti Gauquelinin laajojen astrologisten tutkimusten jatkotutkimuksiin ja keskusteluun skeptikkojen kanssa.

Tässä muutamia auringonpilkkujaksojen huippuja ja niihin osuvia maailmantapahtumia:

1788-90 = Ranskan suuri vallankumous, demokratian nousu, kuningasvallan purku alkoi.
1848= Meksikon sota; levottomin vuosi Euroopassa 1800-luvulla Ranskassa, Sveitsissä, Unkarissa, Itävallassa ym.;Taiping-sota alkoi Kiinassa, Pariisin kommuuni.
1859-60: Amerikan talouden pohjalukemat ja sisällissota alkoi 1861; kansanousuja Intiassa, Kiinassa jne.
1869-1971: Pariisin kommuuni, I sosialistinen kokeilu; Ranskan ja Preussin sota.
1882-84: USA:ssa laman pohja, työväki lakkoili; kapinointia Sudanissa; Intia yritti ottaa askelia kohti demokratiaa ja parlamentarismia.
1892-94: Zulujen kapina Afrikassa, Kuubassa vallankumous
1905-07=Venäjän vallankumouksen ensimmäiset merkit, Venäjän -Japanin sota.
1916-18 =Venäjän vallankumous ja kommunistisen NL:n synty, silloin saivat itsenäisyyden myös mm. Suomi ja Baltian maat; I maailmansodan loppuvaiheet ja Espanjantaudin leviäminen pandemiaksi.
1927-29: USA:n talous romahti ja vaikutus levisi ympäri maailman; Hitlerin "kellarikapina", I yritys päästä valtaan; Saksa ja Italia olivat matkalla fasismiin.
1936-38: Mao oli alkanut kommunistisen vallankumouksen Kiinassa ”pitkällä marssilla” 1935; Espanjan sisällissota, Franco nousi valtaan ja diktaattoriksi, Hitler nousi valtaan ja II maailmasota lähestyi ja syttyi 1939.
1949-51= Korean sota alkoi huippujaksona 1950. Se jakoi pysyvästi Korean kahtia.
1959-61: Mau-mau kapina Afrikassa, Irakissa kapina; suurvaltojen välit kiristyvät –jännitteet nousivat huippua kohti ja Kuuban ohjuskriisi oli tulossa -62.
1967-69: Vietnamin sodan kovimmat vuodet ennen kuin USA alkoi antaa periksi. Hippiliike mullisti elämäntapoja ja arvomaailmaa. Pössäyttelystä ja vastakulttuurista tuli muotia. Martin Luther King Ja Bob Kennedy tapetaan; Ihmisen tapainen käy Kuussa.
1979-1982: Puolassa kuohahti; solidaarisuusliike ja Lech Walesa; Irakin ja Iranin sota; Falklandin kriisi ja Englanti; Sandinistisissit voimissaan Nicaraguassa, presidentti Reagin murhayritys 1981.
1989-91: NL:n hajoamisen vuodet ja sen Itäblokin maiden irtaantuminen NL:sta; Berliinin muuri puretaan; Balkanin maiden etnis-uskonnolliset sodat alkoivat; Apartheidin loppu Etelä-Afrikassa; Nelson Mandela vapautuu vankilasta; Irak hyökkää Kuwaitiin; Persianlahden sota.
2000-01: World Trade Center terrorismin kohteena; terrorismi nousee ykkösaiheeksi maailmalla, Islamin ääriliikkeiden ja länsimaiden vastakohdat kärjistyvät pysyvästi. Bush julistaa sodan terrorismia vastaan ja kääntää sen myös henkilökohtaisesti Saddam Husseinia vastaan.
Myöhemmät pilkkujaksot 2000-luvulla ovat olleet heikompia, auringonpilkkujen intensiteetti ei ole noussut aiempien tasolle.

Raimo Nikula, 3.10.2021.

 

Takaisin alkusivulle