Astetulkinnat astrologiassa

Eläinradan astetulkinnoista


Jo kauan sitten syntyivät ensimmäiset eläinradan jokaista astetta koskevat symbolisarjat. Ne kuuluvat astrologiassa puhtaaseen symboliseen tasoon. Niitä on ollut liikkeellä keskiajalta lähtien – kukaan tuskin tietää tarkkoja vuosilukuja niiden ilmestymisestä. Vanhimpia olivat ns. thebalainen kalenteri, joka sekin on kokenut monia muodonmuutoksia ja uudelleenkirjoituksia vuosisatojen kuluessa - ja sekin on edelleen saatavana.

Astetulkinnat ovat symbolisen järjestelmän metatasoa. Ne eivät välttämättä viittaa mihinkään erityiseen ominaisuuteen tai kykyyn kuten normaalit astrologiset tekijät ja koko kartta. Ne irtaantuvat tästä tulkinnasta omaksi sfäärikseen, jossa yksi mielikuva saa edustaa yhtä astetta. Astetulkinnat ovat kaikkein symbolisinta astrologian kerrosta. Yksi aste merkitsee Auringon liikettä vuorokaudessa tai astronomisesti katsoen maapallon yhtä kierrosta akselinsa ympäri. Yhden vuorokauden aikana maan suhde Aurinkoon on sama, sama kulma. Yhden asteen kautta voi katsoa koko ihmiselämän tiivistyneen yhteen symboliseen kuvaan, joka niin kuin jokainen symboli, aukeaa moneen suuntaan kun sitä yrittää avata, se haaroittuu, sisältää monia kerroksia, tietoisia, tiedostamattomia, pintakerroksia ja pinnanalaisia kerroksia. Niiden avaamisen ei auta soveltaa mitään määrällistä otetta kuten tässä vertailua eri systeemien kesken vaan pikemminkin niitä pitäisi tulkita kuin unia tai alitajuista visiota, unta, jossa symbolinen taso yhdistää monia ulottuvaisuuksia yhteen mielikuvaan.

Astetulkinnat voivat tuntua joutavilta mielikuvituksen tuotteilta, ja moni ei välitä niistä. Mutta kannattaa kuitenkin tutustua joihinkin niistä ja katsoa oman kartan planeettojen astesijainnit ja vastaava kuvallinen tulkinta. Ne voivat toimia psyykkisesti herättävästi ja avata huomaamaan itsessä jotain vielä tunnistamatonta. Jos oma kellonaika ei ole minuuttitarkka, astetulkintoja ei kannata ulottaa kartan kulmiin, Askendenttiin tai Keskitaivaaseen koska niiden asteesta ei ole varmuutta.

Astetulkintoja on toistakymmentä, miten se on mahdollista? Samalla tavalla kuin eri astrologisista tekijöistä on erilaisia tulkintoja. Tulkinnat eivät tähtää objektiiviseen totuuteen – jos sellaista on – ne kuvaavat ihmistä, ominaisuuksia, kykyjä, vaikeuksia ja asettavat ihmisen uuteen perspektiiviin ja antavat sysäyksiä ryhtyä pohtimaan omaa itseä, sen merkitystä, sen todellista olemusta ja olemisen tapaa. Eri aikoina syntyneet eläinradan astetulkinnat heijastavat tekijänsä persoonallisuutta - tai paremminkin hänen tiedostamattoman minänsä sisältöä - ja omaa syntyaikaansa. Ne voivat olla purevia jonakin aikajaksona, menettävät sitten iskuvoimansa ja tulevat korvatuiksi uusilla. Tämä koskee kaikkea, minkä ihminen luo. Niillä on oma arvonsa, vaikka tajuamme että ne ovat ajallisia luomuksia.

Kaikkein yleisin ja käytetyin eläinradan symbolisarja on ns. ”sabian symbols”. Saabiset symbolit syntyivät niin että San Diegossa asuva astrologi Marc Edmund Jones (1888-1980) tutustui lahjakkaaseen taiteilijaan, Elsien Wheeleriin, joka oli pyörätuolipotilas – hän oli halvaantunut loppuiäkseen. Elsie Wheeler oli paitsi kuvataiteilija myös selvänäkijä. He järjestivät istunnon ulkona puistossa vuonna 1925. Istunnoissa M.E.Jones oli kirjoittanut eläinradan merkin ja asteluvun arkistokortin toiselle puolelle. Elsie Wheeler keskittyi kuhunkin nurinpäin käännettyyn korttiin ja saneli näkemänsä Jonesille, joka kirjasi sen kortin toiselle puolelle. Näin käytiin läpi kaikki 360 eläinradan astetta. Tästä syntyivät saabiset symbolit.

Muita symbolisarjoja ovat mm. Charubelin, La Volasferan, Ada Muirin, Adrian Carellin, Donna Walter Hensenin, Isodor Kozminskyn, Ellias Lonsdalen, John Sandbachin, Lind Weberin, Esther Leinbachin, Martin Goldsmithin, E.C.Matthewsin, Mohar Koparkarin, van Koppejanin ja David Cochranen. Sabian symbols kärsii mielestäni sen perin periamerikkalaisesta kuvavalikoimasta ja on osoittautunut jollain tavalla latteaksi.

Kartan tekijät ovat jossain määrätyssä asteessa ja minuutissa. Kun puhutaan että Aurinko on Neitsyen 11.asteessa, se tarkoittaa että se on välillä 10.00-10.59 Neitsyttä. Katsotaan muutaman astetulkinnan kuvastoa Urho Kekkosen Auringosta, joka on tässä asteessa. Mitä ne kertovat ilmiasun kautta ja mitä assosiaatioita ne herättävät?

1. Saabiset symbolit: ”Poika kasvaa ja kehittyy äidin mielikuvien mukaiseksi.” Tulkinta: vanhemmat toivovat pojastaan jotain, joka toteuttaa heidän toiveensa. UKK:sta tuli pienen maan suuri mies, johtaja, presidentti ja urallaan hän nousi korkealle lapsuutensa lähtökohtien yläpuolelle. Sivuhaarana tulkinnassa on ajatus, että vaikka mies pääsee korkealle, hän on silti äitinsä mielikuvien (kunnianhimon) täyttämä sovinnainen sosiaalinen tuote.
2. Charubel: ”Suuri pyramidi, väriltään punainen, on keskellä laajaa tasankomaata.” Tulkinta: Kuva sanoo että jotain suurta on noussut keskelle ei-mitään. UKK nousi vaatimattomista oloista hallitsevaksi hahmoksi, näkyväksi johtajaksi halliten suomalaista politiikkaa kymmeniä vuosia.
3. La Volasfera: ”Miehen käsi, jossa etusormi osoittaa komentavasti ylöspäin.” Tulkinta: olemme edelleen samoilla linjoilla: kyse on hallitsevasta eleestä, sormi osoittaa ylöspäin kehottavasti tai käskevästi tai inspiroivasti.
4. Kozminsky: ”Kuningas, joka istuu kahden oriin vetämissä vaunuissa, heittää kolikoita tien vierellä istuville talonpojiille.” Tulkinta: Tässä kuva kertoo hallitsijasta suoraan, kuningas on yhteiskunnan huipulla, häntä viedään paikasta toiseen, hänellä on varaa almujen antamiseen.
5. Carelli: ”Valkoinen ori kiittää täyttä laukkaa turpa vaahdossa”. Tulkinta: Kiihkeä edistymisen ja menestymisen halu on vallannut ihmisen, hän haluaa lyödä muut, voittaa ja tulla ensimmäisenä maaliin. UKK tunnettiin kilpailuhenkisenä miehenä, hän yritti voittaa poliittiset vastustajat sekä hyvin että huonoin keinoin.
6. Ellis Lonsdale: ”Neljävuotias pikkutyttö on pukeutunut hoitajaksi”. Tulkinta: Kuvassa lapsi jäljittelee aikuisten maailmaa ja on pukeutunut ammattiasuun hoitajaksi. Hän on varhain tietoinen siitä että haluaa elämässään olla jotain määrättyä, tulla joksikin hyödylliseksi ihmiseksi. Lapsen viattomuudella voi aina aloittaa uusia kehitysvaiheita omaksumalla etukäteen valmisteltuja kehitysmalleja. Tämä toistaa hieman saabisten symbolien sanomaa.
7. Janduz (uudelleenmuotoilu Astrotheme): "Varakas mies ja nainen seuraavat silmät sidottuina Cupidoa, taustalla on varkaita, jotka haluavat ryövätä lemmenparin " Tulkinta: Kyse on erotiikasta, miestä ja naista viedään, johdattelijana on lemmenjumala Cupido - rakkaus on tunnetusti sokea, se voi johtaa onneen ja hurmioon, epäonneen ja turmioon. UKK:n naisjutut assosioituvat tähän symboliin, valta on paras lemmennostaja ja suurmies herättää seksuaalisia toiveita. Ja myös niitä, jotka haluavat tästä puukottaa selkään, löytyy aina.
8. Nikula (Soli-Lunar symbols, SO-LU): "Jules Vernen maapallon ympäri 88 päivässä. Herrasmiehet lyövät vetoa onnistuuko tavoite ajoissa." Tulkinta: Vernen futuristinen ja kepeä teos kertoo kilpailusta, kuka herrasmiehistä ja millä keinoin kiertää maapallon 88: vrk:n vähimmäisajassa? Se viittaa tekniikan ja liikennevälineiden nopeaan kehitykseen ja haluun ottaa nopeita kehitysaskelia eteenpäin. Ulkoisesti kyse on kilpailusta, ennätyksen lyömisestä ja urheilullisuudesta. Sisäisesti kyse on neuvokkuudesta, nokkeluudesta, kyvystä valita parhaimpia välineitä. 88 vrk on Merkuriuksen kiertoaika Auringon ympäri.

Näistä muutamista astetulkinnoista samasta asteesta voi päätellä että UKK:n Auringon aste korostaa asioita, jotka olivat vankasti mukana jo UKK:n ulkoisessa elämässä. Voi sanoa että symbolit ovat harvinaisen yhdenmukaisia antaen kuvaa ihmisestä, joka on suuri, näkyvä, hallitseva, tahtova, valtaa käyttävä, kilpailuhaluinen ja kunnianhimoinen. Useimmiten eri astesarjat antavat hyvinkin erilaisia ja ristiriitaisia mielikuvia, mutta tässä yhdenmukaisuus on poikkeuksellinen.

Takaisin arkistoon

Raimo Nikula, 2019