AFGANISTAN - MAAILMAN VIHATUIN VALTIO

Afganistan tunnetaan vain negatiivisten uutisten tuottajamaana. Kaikki tietävät että maa on takapajuinen, se on vaikeakulkuisten vuorien ympäröimä, parrakkaiden Talibaanien hallitsema valtio, jota monet sodat ja miehitykset ovat runnelleet vuosisatojen ajan.Mitään hyvää sieltä ei näytä tulevan keskiluokkaiselle turvallisuutta kaipaavalle ihmiselle. Laaksoissa kasvaa unikkoa ja Afganistaninen tunnetuin vientitavara onkin ollut oopiumi. Myös hashista maa tuottaa ja salakuljetusreitit lähtevät sieltä vuoristopolkuja pitkin kohti alati kasvavia markkinoita Euroopassa ja Amerikassa. Afganistan on maailman köyhimpiä valtioita, keskimääräinen kuukausipalkka on alle 100 euroa.

Mutta kuten ihmiset, niin myös valtiot saavat identiteettinsä kasvuprosessien tuloksena. Jos ihmistä kohdellaan huonosti, hänestä voi tulla sosiaalisesti epäonnistunut, sosiopaatti pahimmassa tapauksessa, rikollinen. Nöyryytetty ihminen hautoo kstoa ja haluaa antaa metrin mitalla takaisin. Jos Afganistanin kansaa olisi kohdeltu arvokkaasti ja ymmärtäväisesti, olisiko Taliban saanut siellä hallitsevaa otetta koskaan?

Afganistanin menneisyys on karmea. Se on valloitettu monta kertaa ja sinne on tunkeutunut vieraiden valtioiden sotavoimia tiuhaan Aleksanteri Suuren sotaretkestä alkaen. Persiankielinen paimentolaisheimo valloitti maan 100-luvulla, sitten oli Persian vuoro 300-luvulla. Arabit syrjäyttivät buddhalaisuuden 600-luvulla ja levittivät alueelle islamin. Sen jälkeen Islam on pitänyt kansaa otteessaan. Mongolien vallassa alue oli 1200–1400, jona aikana Heratin kaupunki oli kaupan ja sivistyksen suuria keskuksia Asiassa. Persialaiset tulivat taas 1500-luvulla ja kaappasivat läntisen Afganistanin. 1700-luvulla afgaanit taistelivat persialaisia vastaan ja karkoittivat heidät, mutta persialaiset palasivat yhä uudelleen. Viimein Ahmad Shah Durran yhdisti afgaaniheimot ja Afganistan itsenäistyi vuonna 1747 uudelleen kuningaskuntana.

1800-luvulla britti- ja venäläisjoukot taistelivat tästä sotilaallisesti tärkeästä alueesta. Afgaanit pitivät puoliansa, mutta 1878 britit tekivät Afganistanin emiraatista puskurivaltion Venäjää vastaan. Afgaanien mielipidettä ei kysytty. Afgaanit saivat täyden itsenäisyyden vasta 1919. Kuningas Amanullah yritti jouduttaa kehitystä suurilla reformeilla Turkin mallin mukaan, mutta konservatiiviset Islamin johtajat ja maaseudun heimopäälliköt estivät modernisoinnin yritykset. 1933 valtaan nousi shaahin arvonimellä Zahir, joka oli vallassa aina vuoteen 1973 asti. Hänet syrjäytettiin ja Mohammed Daoud julisti saman tien maan tasavallaksi sitä kesti viisi vuotta kun 1978 tuli kommunistisen sotilaskaappauksen vuoro. Neuvostoliiton tukemana maa aloitti maareformin ja lukutaitokampanjan, mutta jälleen Islamin johtajat ja heimopäälliköt panivat kampoihin. Maa joutui NL:n ja USA:n välisen konflitkin kohteeksi kun NL lähetti sotilasjoukkoja maahan 1979. Saudi-Arabia, Pakistan, Iran ja USA:n tukemat muslimisissit (mujahedit) saivat neuvostojoukot poistumaan maasta 1989 ja 1992 Kabulin hallinto kukistui.

Sota oli vaatinut puolen miljoonan afgaanin hengen ja pari miljoonaa afgaania oli paennut rajojen yli. Tarina jatkuu yhä sotaisana: Seurasi kapinallisten sotapäälliköiden keskinäinen valtataistelu, sisällissoata, johon myös naapurimaat ja Saudi-Arabia eri osapuolten tuella osallistuivat. Etelä-Afganistanissa ja Pakistanin pakolaisleireillä syntynyt ääri-islamistinen Taliban-liike valtasi Kabulin v. 1996. Islamilaista valtiota tavoitelleet talibanit ottivat käyttöön islamilaisen sharia-lain kivityksineen ja amputointeineen. Miesten tuli kasvattaa parta ja naisten pukeutua burkaan. Naisten paikka on kotona ja tytöt eivät tarvitse koulutusta. Taliban-hallinto valtasi noin 90 prosenttia Afganistanista. Pohjois-Afganistania hallitsi voimansa yhdistäneiden heimopäälliköiden Pohjoisen liitto. Syyskuussa 2001 Afghanistanissa päämajaansa pitänyt, entisen saudiliikemies Osama bin Ladenin johtama terroristiverkosto al-Qaida iski USA:an, jonka seurauksena Yhdysvallat liittolaisineen sai syyn hyökätä maahan ja Taliban-hallinto kukistettiin. YK:n valtuuttamat kansainväliset Nato-johtoiset joukot toimivat alueella vuodesta 2002 lähtien. Konflikti ja terrori-iskut jatkuivat. Ja jälleen ympyrä on sulkeutunut kun USA alkoi vetää joukkojaan pois Afganistanista 2021. Taliban lähti heti liikkeelle ja valtasi suuria alueita ja tärkeitä kaupunkeja ja koputtelee kohta Kabulin portteja alistaakseen taas maan valtansa alle ja mahdollisesti muodostaakseen täysin muslimivaltaisen hallituksen ja hallinnon. Se tietää Afganistanin pysymistä takapauisena maana. Talibanien edetessä kaupungista toiseen, Afgaanien omat turvallisuusjoukot ja armeija eivät pysty estämään eikä edes hidastamaan Talibanien valtauksia. Maan hallinto on lamautunut ja lahjonta on yleistä.

Jos katsoo ajankohtaisia transiitteja, voi yllättyä niiden vähäisyydestä. Tämä ei näytä olevan aikaa jolloin jotain radikaalia muutosta on tekeillä. Ehkei olekaan, toinen kerta kun talibaalinit nousevat valtaan - kertauskurssi. Pluto on toki yhä lähellä valtion Keskitaivasta kuvaten vallassaolijoiden luonnetta. Neptunus lähestyy valtion Kuuta Kaloissa ja smalla se neliöi Venuksen - kyse on nimettömän kansan ja erityisesti naisten alisteisesta asemasta. Resuisilta näyttävät talibanit ovat nyt elittiä ja kaikki muut pelkäävät heitä. Mutta nämäkään kuviot eivät kerro säälimättömästä väkivallasta. Tosin viime kerralla 1990-luvulla talibanit puhuivat myös pehmoisia ja lupasivat kaikenlaista ja seuraavassa vaiheessa panivat sorto- ja väkivaltakoneiston käyntiin. Mutta onko Talibaneissakin tapahtunut sukupuolvien vaihdosten myötä muutoksia, kehitystä? Haluaako tämä hallinto sopeutua melkein normaalin islamilaisen valtion hallintatapaan jotta tulisi toimeen maailma, suurvaltojen ja naapurimaiden kanssa?

Vuoden 2021 loppua säväyttää Auringonpimennys 12.22 Jousimiestä. Vieressä on Merkurius 15 astetta. Pimennys osuu Afganistanin Pluton päälle ja on oppositiossa Satrunukseen ja neliössä Marsiin. Se aktivoi kartalla olevan pahaenteisen T-ristin. Kun talibaanihallinto vakiintuu, on pelättävissä että se panee jälleen käyntiin puhdistusoperaation.

Yllä Afganistaninin kartta ajalle, jolloin Kabulin hallinto julisti Afganistanin itsenäisyyttä ja vapautusta Talibanien hallinnosta, jota oli kestänyt vuodesta 1996 lähtien. Kartta on laskettu 22.12.2001, klo 13:12 Kabuliin.

Tämä kartta ei tietenkään kuvaa Afganistanin historiallista pitkää ajanjaksoa. Se on merkki uudesta aloituksesta, mutta sekin aloitus on kohta mahdollisuutensa kuluttanut ja Talibanit palaavat. Mitä kuvaavaa kartalla on? Punaisella on merkitty kartan kovin kuvio, kolmen planeetan muodostama T-risti: Saturnuksen oppositio Plutoon ja molempien neliö Marsiin, joka on Kaloissa. Tähän kulminoituu maan "henki": sotainen, valtavien jännittieden ja ristiriitojen verkosto, joka ei ole mistään uudistumispyrkimyksistä hievahtanut minnekään. Kartalla on Aurinko Kauriin alussa osoituksena siitä halusta organisoida maa uudelleen 2000-luvun alussa. Auringon vieressä Kheironilla on oma sanansa sanottavana maan "haavoittuvuudesta" ja kaikkien pyrkimysten turhuudesta. Venuskin on Jousimieheessä konjunktiossa Aurinkoon, mutta toistaalta se koskettaa lievästi myös Plutoa, joka ei juuri koskaan ole hvä uutinen rauhanomaisten tavoitteiden kannalta. Hyviäkin kuvioita toki on: Jupiterin kolmio Marsiin kertoo rohkeudesta ja sankaruuden ideaalista. Kuu ja Venus, naiselliset symbolit ovat neliössä keskenään. Jos (ja kun) Talbanien hallinto palaa, naisten vapatuminen keskeytyy taas ties kuinka pitkäksi aikaa. Ennen Talebanien I hallintoa 90-luvulla, afgaaninaiset saattoivat pyrkiä Kabulin yliopistoon ja he käyttivät minihameita, mutta talibanien suosikki on burka, joka tekee naiset näkymättömiksi haamuiksi.


Yllä Afganistanin kuningaskunnan perustamisen kartta vuodelle 1747. Se on vielä ankaramman näköinen kuin vuoden 2001 kartta. Tällä kartalla on epäämättömän väkivaltainen Marsin,Pluton ja Kuun konjunktio Skorpionissa (Kuu Jousimiehessä) ja nillä on neliö Aurinkoon Leijonassa. Tämä kuvastaa rajua ja kiihkeää valtataistelua ja maan ja kansan kärsimyksiä julmien vallanpitäjien käsissä. Saturnus tukee Aurinkoa, mutta se jää edellisten kuvioiden varjoon. Ja mikä merkillisintä, Kuu ja Venus (naiseus) ovat kesknään komeassa kolmiossa, mutta missä se näkyi maan historiassa?

Kuka naivisti pystyy uskomaan että tällaisen historian omaava maa yhtäkkiä eheytyisi ja kaikki alkaisivat puhaltamaan samaan hiileen? Afganistaninen historia on täynnä vieraita valloittajia, jotka ovat halunneet muuttaa maan miellyttämään omia tarkoitusperiä. Mitä maa ja kansa itse haluavat? Islam on juurtunut osaksi afgaanien sielunmaisemaa, se muodostaa maaseudun väestön selkärangan äärivanhoillisine sääntöineen, asenteineen ja lakeineen. Se on pystynyt pysäyttämään uudistushalut kerta toisensa jälkeen. Näyttää turhauttavan selvältä että afgaanit eivät tiedä miten suuntautua tulvaisuutta kohti. Ääri-islamilainen hallinto on vain tilapäinen pakotie, se ei voi kestää kauan. Mutta ei ole syntynyt laajaa rintamaa, joka olisi samaa mieltä Afganistanin tulevaisuuden suunnasta. Rikkinäistä ja repaleista maata on ollut helppo ulkopuolisten voimien ohjata. Länsimaiden tuontitavara "länsimainen elämänmuoto" ja yhteiskunta ei näytä houkuttelevan kansaa. Taliban ei ole vieraalla maalla, se on kotonaan ja saa ihmiset tottelemaan pelolla ja lupauksella pitää ulkovallat pois maasta. Mutta hinta on kova.


Yllä Taliban-liikkeen perustamiskartta vuodelta 1994. Tämä aika on julkaistu useissa talebanien lähipiirin muistelmissa ja sitä pidetään melko luotettavana. Päiväys oli 28.9.1994 (ilta klo 20) ja paikka Kandahar. Tällöin keskusteltiin liikkeen tavoitteista ja menetelmistä. Sana Taliban tarkoittaa "opiskelua", mutta ei mitä tahansa vaan ainoastaan koraanikoulussa annettavaa koraanin opiskelua - ja mahdollisimman kirjaimelliseen tyyliin. Tämä Taliban-liikkeen kartta ei suoraan kerro että kyseessä olisi massiivista ja armotonta terrorismia, murhia ja raiskauksia harjoittavasta liikkeestä. Kartalla on toki Marsin oppositio Uranus/Neptunukseen, joka kuvaa liikettä sotilaalliseksi ja väkivaltaiseksi, mutta kartalla on muita osoittimia, jotka ovat varsin rauhanomaisia. Sellainen on Venuksen ja Jupiterin konjunktio Skorpionissa. Tällä kartalla myös Kuu ja Venus ovat tässäkin kartassa keskenään pehmeässä kolmiossa, jossa on selittämistä tietäen talibaanimiesten asenteen naisten aseman parantamispyrkimyksiin. Aurinko rauhaa rakastavassa Vaa'assa ei pääse esiin, sillä ei ole lainkaan pääaspekteja ellei neliötä Kuuhun (viimeinen neljännes) oteta lukuun. Ei voi unohtaa ääriliikkeiden suhdetta Plutoon. Talebaani-liikkeen perustamiskartalla Härkä nousee ja Pluto on vatapäätä laskussa Skorpionissa. Se kuvaa parhaiten heidän vallankäytön luonnetta. Se on uskonnollismielisesti fanaattinen ja vastustajia tuhoava. Ja Härän maine kaikkein ahdasmielisimpänä merkkinä on vanhastaan tuttua. Näkemykselle löytyy perusteita sekä yksilöiden että aikakausien ja sosiaalisten liikkeiden kartoilta. Jollain tavalla Härkä on merkki, joka a) haluaa asioiden olevan ja säilyvän sellaisina kuin ne ovat b) oma uskomukset ja mielipiteet jähmettyvät helposti liikkumattomiksi möykyiksi, joissa ei ole liikettä eikä pelivaraa, pikemminkin ne kääriytyvät fanaattisuuteen ja dogmaattisuuteen.

Raimo Nikula, 12.08.2021.

 
 

Takaisin alkusivulle